Да се справим сами с тревожността в няколко лесни стъпки

22940
Да се справим сами с тревожността в няколко лесни стъпки
Снимка: iStock

Всички хора се безпокоят за нещо: обикновено се вълнуват заради цените, сметките, коронавируса, смяна на работа или местожителство. Но когато тревогата се натрупа и се превърне в кълбо в стомаха ви, пречейки на нормалния ви живот, то си струва да спрете и да анализирате случващото се.

Представяме ви съветите на психолога от руския семеен център „Кутузовски“ Людмила Ткаченко, публикувани на правителствения сайт на Департамента по труда и социалната защита на жителите на град Москва.

Тревожността като характер

„Тревожността е психологическа особеност на човека, която се причинява от безпокойство или предчувствие за нещо лошо“, разказва Людмила Ткаченко. Обикновено психолозите разграничават две тревожни състояния:

• Временна, ситуативна тревожност. Безпокойството идва и си отива, без да оставя отпечатък върху всекидневния живот на човека.

Безценни съвети за всеки ден, за да се справите с тревогата и стреса

Всички ние понякога изпитваме безпокойство и това е нормално. Но ако забележите, че в много ситуации пулсът и дишането ви започват да с...

• Тревожността като черта на характера. В този случай човек постоянно се намира в напрегнато състояние и остро реагира на всичко, което се случва в живота му. Чувството за безпокойство постепенно прераства в разстройство, което пречи в живота: човек може да се страхува да излезе от дома си или да престане да прави това, което му харесва.

Откъде идва тревогата

Причините за ситуативната тревога обикновено се коренят в конкретни събития, предизвикващи безпокойство. Например уволнение от работа, смяна на местожителството, проблеми в семейството.

Причините за постоянната тревожност могат да бъдт физически: изменения в хормоналния фон, стрес, депресия, други разстройства на психиката.

Понякога тревожността е „родом от детството“: ако детето е било свидетел на тревоги на родителите със и без повод. Например възрастните са преживявали силно за несъществени неща, нагнетявали са напрежение и са правели от мухата слон - и детето е възприело такъв модел на поведение.

„Неблагоприятна обстановка в семейството, сред приятелите и връстниците също може да провокира развиването на тревожност. Децата стават прекалено плачливи, изпитват проблеми със съня, трудно им е да осъществяват нови социални връзки, започват да учат по-зле“, отбелязва психологът.

Връзки от разстояние. Възможна ли е онлайн любовта?

Границите са затворени. Локдаун. Пандемията се е превърнала в чудесно извинение за тези, които изграждат отношения от разстояние. Не е...

Тревогата се проявява различно:

 • Чувството за безпокойство се смесва с раздразнение, снижават се концентрацията, вниманието, учестява се сърцебиенето, в гърлото се появява „буца“;

• При някои се повишава потенето, появява се гадене или сърбежи по кожата;

• Първоначално възниква чувство на лек дискомфорт, което бързо прераства в истинска паника.

Четири лесни стъпки към победата

Ако усещате, че тревожното състояние се засилва, опитайте да изпълните няколко прости действия.

Съсредоточете се върху дишането си. Вдишайте дълбоко и издишайте. След това вдишайте през носа, като броите до 4 и задържите дишането, продължавайки да броите до 7. На 8 издишайте бавно. Повторете упражнението няколко пъти.

Пуснете си успокояваща музика. Музиката може да е всякаква – класическа, медитативна, звуци от природата, шум на море или на пламтящ огън – важното е да ви успокоява.

Започнете да правите нещо с ръцете. Разчистете бюрото, рисувайте, започнете да бродирате, да миете чиниите… Съсредоточете се изцяло в това, което правите, не оставайте бездейни.

Не минавайте границата: Какво не бива да казвате по време на разговор

Всеки вещ в дипломацията знае границите, отвъд които не бива да се минава при разговор. Много е лесно те да се спазват, ако се следва е...

Отклонете се от това, което ви тревожи. Ако сте започнали да изпитвате тревога от гледането на новините, изключете телевизора, пуснете си приятен филм, почетете. Необходимо е да запълните главата с нещо друго.

„Тези стъпки помагат бързо да се успокоите в конкретна ситуация, но следва да разбирате, че те няма да премахнат проблема окончателно – необходимо е да преразгледате и начина си на живот - подчертава психологът. – Откажете се от кафе, енергийни напитки, регулирайте режима на сън, „филтрирайте“ обкръжението, филмите, музиката, гледането на новини, започнете да спортувате.“

Как да разпознаем тревожното разстройство

„Когато състоянието на тревога продължава повече от 6 месеца и се съпровожда с физически симптоми, то може да става дума за тревожно разстройство, което няма да мине от само себе си. В такъв случай ще ви бъде необходима помощ от психолог или психотерапевт“, отбелязва специалистът. Има няколко типа тревожно разстройство и всяко от тях има различни типични прояви:

• Социофобия. Човек избягва контактите с други хора, остро реагира на начина, по който се отнасят околните към него.

Генерализирано тревожно разстройство. Това е постоянно и остро чувство за безпокойство и преживявания по незначителни поводи – например ако близък човек се е задържал в работата си. Обикновено тревогата се съпровожда с физически симптоми: болки в сърдечната област, „студена пот“, треперене.

По дрехите посрещат. Доверявате ли се на непознати?

Дали да се доверим на друг човек, или не? Ние вземаме подобни решения въз основа на първото впечатление за външността и чертите на лице...

• Тревога, свързана със здравословното състояние. Такова разстройство може да се появи при хората с хронични заболявания. Например страдащите от бронхиална астма често се страхуват да не се задушат или да не загубят своя инхалатор.

• Различни фобии. Тук може да се отнесат страхът от летене, от затворени пространства, които ограничават човека в движенията.

• Панически атаки. Те най-често се съпровождат с учестено дишане, сърцебиене, задух, световъртеж.

„Всички тези симптоми изискват обръщане към специалист и в никакъв случай не бива да се отлагат за после. Тревожността може да доведе до нарушение на съня, загуба на социални връзки, храносмилателни разстройства и сърдечни заболявания“, заключава специалистът.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com