Храните, които не трябва да държим в хладилника

44799
Храните, които не трябва да държим в хладилника

Повечето от нас си мислят, че най-добрият начин да запазим дадени храни свежи по-дълго, е да ги сложим в хладилника веднага щом се приберем от пазар. Това обаче не важи за някои от най-разпространените продукти в нашата кухня. Някои от тях се развалят по-бързо, губят вкуса и свежестта си, ако бъдат охладени.

Домати

НЕ яжте тези 4 неща през ЛЯТОТО

На теория всички знаем, че през лятото трябва да залагаме на по-леки ястия и на повече плодове и зеленчуци. На практика обаче изкушения...

Поставянето на доматите в хладилника ще спре тяхното зреене и ще убие вкуса им.

Според сайта за здравословен начин на живот mercola.com прибирането на доматите в хладилника променя тяхната химическа структура и намалява количеството на летливи съединения в плода, което именно води до промяната на вкуса. Текстурата и цветът на домата също могат да се повлияят от държането им на хладно, като при тях дори могат да се появят „рани от студ“, ако се държат при под 5 градуса по Целзий. При тях повърхността на плода става размекната и може да се покрие с малки дупчици.

Картофи

Картофите трябва да бъдат съхранявани на хладно и сухо място – в хартиен плик или такъв с дупки, за да няма влага, но в никакъв случай в хладилник. Съхранението им там може да превърне скорбялата в тях в захар, което от своя страна ще се отрази на твърдостта и на цвета им. Също така това влияе и на вкуса – заради увеличената захар те могат да станат по-сладки при готвене.

Лук

Ако не искате да се натровите, не яжте тези храни

След като посвещава 20 години от живота си на съдебни дела, свързани с хранителни отравяния, адвокатът Бил Марлър изготвя за себе си кр...

Ако лукът не е обелен, той се нуждае от хладно, проветриво и сухо място, а не от студен хладилник. По данни на американската Национална лучена асоциация лукът трябва да се съхранява в хладилник, само ако е купен обелен, нарязан или „се опитваме да удължим срока на годност на сладките или меки сортове лук с високо съдържание на вода“. Дори тогава обаче трябва да настроим хладилника на ниска влажност, за да остане лукът сух. Нарязаният лук може да се съхранява в затворен съд до седем дни.

Хляб

Хладилникът е много неподходящо място за хляба. Поставянето му на студено може наистина да го запази пресен за по-дълго, но самото прибиране в хладилника прави точно обратното. Хладните температури, в сравнение със стайните, засилват кристализирането на нишестето, което увеличава и процеса, който прави хляба твърд и остарял.

Банани

Поставянето на зрели банани в хладилника може да помогне за задържането им в това състояние за няколко дни. Ако обаче плодът бъде сложен в хладилник докато все още е зелен и твърд, то тогава те изобщо няма да узреят, дори и след като бъдат извадени от него. Тогава и обвивката им ще стане тъмна. Бананите са тропически плодове и нямат естествена защита срещу студа в стените на своите клетки. Вместо това студът причинява разкъсването на тези стени, което води до „изтичане“ извън клетките на храносмилателните ензими. Това именно причинява и потъмняването на кожата на плодовете.

Храните, които тровят черния дроб

Заболяванията на черния дроб и жлъчката са често срещани. Някои от причинителите на тези заболявания са екологични проблеми, лекарства ...

Чесън

Поставянето на чесън в хладилник или в найлонов плик може да доведе до мухлясването му. Най-добрият начин за съхранение на чесън е като се държи на стайна температура на тъмно и сухо място, където има свободна циркулация на въздух.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Лунен календар за април 2024: В кои дни НЕ трябва да харчите пари

Лалетата ще издържат 2 пъти по-дълго, ако сложите това във вазата

Най-добрият ден за миене на прозорци - ще привлечете късмет и пари

Учените правят важно откритие: Дълголетниците са от тази кръвна група

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com