Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Храните, които пазят кожата млада

23 май 2022, 16:45 часа

За здравето на нашата кожа огромно влияние оказва преди всичко храната, която консумираме ежедневно. За да бъде тя красива, еластична и мека, добре е в менюто ни да присъстват храни, които са богати на антиоксиданти и хранителни вещества, които забавят стареенето, предотвратяват възпалението и намаляват появата на фини линии и бръчки.

Храните, богати на витамини и минерали, се грижат за подхранването и хидратирането на кожата. Някои от тях подобряват синтеза на колаген и еластин, за да бъде тя стегната и еластична. Сред всички тях обаче има 5 храни, които ще предотвратят стареенето и ще запазят кожата ви млада. Кои са те?

1. Шоколадът е едно от най-любимите на всички сладко изкушение. Сред различните му видове най-полезен за здравето на човека, а и за доброто състояние на неговата кожа, е черният шоколад. Този, който е направен от най-малко 70% какао, съдържа много антиоксиданти, наречени флаваноли. Именно те защитават кожата ни от вредното влияние на слънцето, както и от различни видове зачервявания и увреждания. Освен това, поради високото им съдържание, кожата има способността да задържа повече влага, поради доброто кръвообращение в горният й слой. Черният шоколад е богат още на магнензий и желязо, които благоприятстват сияйният й вид.

Ако страдате от мазна кожа, тази подправка ще ви ПРЕОБРАЗИ

2. Нарът е сред плодовете, чиито зрънца съдържат огромно количество антиоксиданти, които подсилват производството на колаген. Освен това той има и мощни противовъзпалителни свойства, като така я предпазва от различни възпаления и й помага бързо да се възстановява. Съдържащият се в нара витамин С от своя страна подполага обновяването на клетките, като спомага и за изчистването на мъртвите клетки от горния слой на кожата.

3. Почитателите на рибата със сигурност знаят, че сьомгата е богата на много Омега-3 мастни киселини, които поддържат еластичността на кожата и й помагат да се пребори с възпаленията. В нея се съдържа и астаксантин – мощен антиоксидант, който спомага добрата хидратация и поддържа еластичността й. Витамин D в сьомгата подобрява синтеза на клетките и помага за възстановяването на вече увредените, като успокоява и раздразнението.

За по-хубава кожа - използвайте водата от картофите!

4. Зеленият чай има много добри антибактериални свойства. Полифенолът в него възпрепятства загубата на колаген и се бори с възпаленията и раздразненията по кожата. Освен това той поддържа и нейната еластичност, като така забавя стареенето. Съдържащият се в зеления чай витамин Е от своя страна подпомага регенерирането на клетките.

5. Съдържащите се в авокадото здравословни мазнини, благоприятстват овлажняването и подхранването на кожата. То съдържа и редица естествени масла, които прониквайки дълбоко в нея, я правят много по-гладка и мека. Витамин А в авокадото има свойството да задържа влагата в кожата, за да може тя да изглежда здрава и сияйна.

 

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес