Ако страдате от мазна кожа, тази подправка ще ви ПРЕОБРАЗИ

2713
Ако страдате от мазна кожа, тази подправка ще ви ПРЕОБРАЗИ
Снимка: iStock/Guliver

Мазната кожа е един от най-трудните типове кожа за контролиране и балансиране нивата на себума. Хората с подобна кожа често страдат от раздразнения като акне. Все по-актуална става натуралната козметика, като много хора залагат на нея в грижата за кожата.

Съществуват редица рецепти за домашни маски и лекове и особено значение се обръща на домашния ябълков оцет. Освен за подправяне на ястия, оцетът е чудесен и в борбата с килограмите, както и се разкриват все по-благоприятните му ползи върху кожното състояние.

Преди да започнем обаче да прилагаме ябълковия оцет върху лицето си, е добре да се запознаем с основните му свойства и ефекти:

•    Има антибактериални ефекти;
•    Балансира нивата на себума;
•    Има ексфолиращ ефект и др.

Най-препоръчително е да се използва от хора с мазна и акнеична кожа и е добре да се посъветвате със специалист относно честотата на употреба. За оптимално резултати може да се използва редом с други противовъзпалителни продукти. Не бива да го използвате заедно с киселини и ретиноиди. 

8 безценни стъпки към сияйна кожа през лятото

Ябълковият оцет се получава чрез ферментирали ябълки и обикновено приема ролята на тонер за лице в грижата за кожата. Оцетната киселина има антибактериални и кератолитични ефекти, а ябълчената киселина – лек ексфолиращ ефект.

Нека разгледаме свойствата му поотделно:

1. Балансира pH на кожата – по този начин кожата произвежда балансирано количество мазнини и себум, които са необходими за борбата с акнето. Така се поддържа оптимално добро състояние на кожната бариера.

2. Ексфолиращо свойство – вече споменахме, че благодарение на ябълчената киселина оцетът придобива ексфолиращите си свойства и наподобява алфа хидрокси киселината. Тя спомага за почистването на порите и отпушването им, както и за борбата с бактериите, причиняващи акнето.

3. Срещу черни точки – след като ябълковият оцет спомага за почистването на порите, той има антибактериални свойства, чрез които редуцира и черните точки. Може да смесите оцета със сода и вода, за да получите това ексфолиращо свойство.

Искате красива и нежна кожа? Използвайте АЛОЕ ВЕРА!

4. Бори се с пигментациите – ябълковият оцет е познат и със свойствата си за подпомагане избледняването на пигментациите и тъмните петна по лицето. Това се дължи на ябълчената киселина, имаща свойството да намалява производството на меланина, придаващ пигментации на кожата. С редовното използване на домашен ябълков оцет можете както да редуцирате акнето си, така и последиците от него под формата на тъмни петна и хиперпигментации от слънцето например.

Преди употреба на лицето е препоръчително да го смесите с вода в съотношение 1:4. Редица специалисти и дерматолози съветват да се използва като тонер. При чувствителна кожа, склонна към раздразнения, разреждането е задължително.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Ето защо гласът ви звучи по-различно, когато остареете

Зодиите, които са ужасно сприхави по природа

5 лайфхака, за да запазите плодовете и зеленчуците свежи възможно най-дълго

Може ли ментата да бъде опасна за здравето ни

Фито-хранителните вещества отблъскват болестите: Ето как да си ги набавите

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 8 май /валутен калкулатор/

Експерт обясни как се капе боров спирт при възпалено средно ухо

Колко и как да пием масло от черен кимион, за да отслабнем?

Защо антибиотиците причиняват болки в стомаха и как да го възстановим?

Как се приготвя чиа с кисело мляко така, че да е най-полезно за нас?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com