Храните, които причиняват акне

2104
Храните, които причиняват акне
Снимка: iStock

В градския живот с неговия нередовен дневен режим, липса на сън и често наличие на стрес, определянето на конкретната причина за кожни проблеми може да бъде много трудно. Сред „заподозрените“ са както лошата екология, така и небалансираната диета. Диетолозите обаче знаят едно нещо със сигурност: ако имате чести и тежки обриви, някои храни може да са виновни. Ето кои са те: 

Рафинирани зърна и захар

Многобройни проучвания показват, че хората, чиято диета е богата на рафинирани въглехидрати, са по-склонни да получат редовни обриви, зачервявания и дори акне.

Рафинираните въглехидрати бързо повишават нивата на кръвната захар и предизвикват отделянето на инсулин. Последният от своя страна активира андрогените – хормони, които провокират кожните клетки да отделят повече себум. В резултат на това рискът от замърсяване на порите се увеличава и обривите се превръщат в истинско мъчение. Ето списък с храни, чиято консумация трябва да бъде умерена и балансирана:

  • Хляб, крекери, зърнени храни, десерти от бяло брашно
  • Паста от бяло брашно
  • Бял ориз и оризови спагети
  • Газирани напитки, подсладени напитки
  • Подсладители (тръстикова захар, кленов сироп, мед или агаве)
  • Млечни продукти

12-те най-добри храни за здрава кожа, които да включите в режима

Експертите подчертават, че любителите на млечни продукти са податливи на кожни проблеми четири пъти по-често от тези, които предпочитат зеленчуци или месо. Въпросът за причината за това негативно въздействие остава открит за дебат, но учените имат няколко предположения по този въпрос.

Млечните продукти повишават нивата на инсулин, което се отразява негативно на състоянието на кожата. Кравето мляко също съдържа аминокиселини, които принуждават черния дроб да произвежда повече протеини, които играят основна роля в развитието на възпалителни процеси.

Бързо хранене

Продуктите, спадащи в категорията бързо хранене - хамбургери, пържени картофи и други не най-здравословни атрибути на съвременната градска храна - са особено богати на калории, мазнини и рафинирани въглехидрати, опасностите от които обсъдихме по-рано. Експертите в областта на храненето смятат, че такова хранене нарушава функционирането на хормоналната система, което неминуемо се отразява на красотата на кожата, тъй като тя, като огледало, отразява всички неуспехи и неточности във функционирането на тялото. Заслужава обаче да се отбележи, че няма точни доказателства за опасностите от бързото хранене за кожата и нейната роля в развитието на акне. Но реалната статистика все повече сочи това.

10-те най-добри храни за здрава кожа

Суроватъчен белтък

Суроватъчният протеин е обичайна хранителна добавка. Той е богат източник на левцин и глутамин, аминокиселини, които карат клетките да се делят по-бързо, което също може да доведе до обриви и да увеличи риска от акне. Много спортисти, които консумират суроватъчен протеин като добавка за изграждане на мускули, изпитват кожни проблеми и изследванията показват пряка връзка между тежестта на обривите и броя на дните на консумация на суроватъчен протеин.

Шоколад

От 20-те години на миналия век шоколадът се смята за основен враг на красивата, чиста кожа, но това твърдение не е придобило достатъчно научни аргументи, за да се счита за сто процента вярно. Някои експерименти обаче показват, че консумацията на шоколад повишава реакцията на организма към бактериите, които причиняват възпалителни процеси в кожата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com