"Искам в затвора": За какво най-злощастните престъпници на 2021 г. се озоваха зад решетките?

3819
"Искам в затвора": За какво най-злощастните престъпници на 2021 г. се озоваха зад решетките?
Снимка: iStock

Животът на престъпниците през 2021 г. е бил дори по-опасен от обикновено. Пандемията от COVID-19 не само е усложнила работата на обирджиите и джебчиите, но и самите те често се оказвали не на ниво, създавайки си проблеми, много от които довели до дълги присъди в затвора. "Лента.ру" припомня историите на най-нелепите нарушители от изминалата година.

Ще убия телевизора ти, майко

Не всеки има добри отношения със своите роднини. Малцина обаче успяват да влязат в затвора заради скандал с най-близките членове на семейството. Но през 2021 г. се намерили герои, които се озовали в здравите ръце на правосъдието, постъпвайки по най-глупавия начин със своите близки.

Например в Кения млад мъж на име Роналд Кипкембой влязъл в затвора за шест месеца, след като вдигнал скандал на майка си. Всичко започнало с факта, че Роналд решил да я посети. Той извикал местно двуколесно такси бода-бода и тръгнал към дома на родителите си.

Роналд нямал пари, за да плати пътуването, и помолил майка си да плати на шофьора. Жената също нямала пари в брой и предложила да преведе парите на мобилния телефон на таксиметровия шофьор. Именно това вбесило Роналд.

Той обвинил майка си във всички смъртни грехове, казал ѝ, че никой в семейството не я обича, а по-късно посегнал на най-ценното нещо в дома на жената - прекрасните ѝ LCD телевизори.

Роналд взел приемниците, заплашил, че ще се разправи с тях, и дори успял да повреди дневните токшоута и кулинарните програми в двата телевизора.

Търпението на жената се изчерпало и тя звъннала в полицията. В резултат Кипкембой бил осъден на шест месеца затвор. Основен свидетел на обвинението в процеса била майката на нарушителя, придружена от осакатените устройства.

Сватба пя и плака

Разводът е неприятно събитие, макар и не толкова рядко. Някои хора обаче забравят, че имат задължения към бившите си съпруги и особено към оставените деца. А разплатата за тяхното неизпълнение може да дойде по всяко време.

Жител на Еквадор я изпитал на гърба си, тъй като здрави момчета в униформи се появили точно в момента, когато мъжът под църковен орган и звънящи чаши почти бил създал нова клетка на обществото.

Полицаите задържали длъжника на издръжка точно по време на сватбената церемония, пред очите на изумените гости, роднини и свещеника, който се канел да зададе най-важните въпроси на булката и младоженеца пред лицето на Бога.

След това се разиграла сцена, достойна за латиноамериканска телевизионна мелодрама - младоженецът бил окован с белезници и качен в полицейската кола, а когато автомобилът потеглил, хлипащата булка се втурнала след него, молейки да ѝ дадат възможност поне да довърши церемонията.

По-късно медиите изяснили, че бившата съпруга на задържания отглежда двете деца от предишния им брак, а от няколко месеца не е виждала пари от някога любимия човек.

"Искам в затвора"

Понякога продължителното общуване с членовете на домакинството води дотам, че престъпниците с удоволствие се предават сами в ръцете на закона. Точно това се случило в Италия, където бивш наркодилър се втурнал да търси среща с надзирателите.

Кои са най-характерните черти на престъпниците

Хората с престъпно поведение имат различни характеристики, но все пак някои от тях преобладават. От руската прокуратура са се наели да ...

30-годишният албанец бил задържан и осъден за престъпления, свързани с трафик на забранени вещества. Трябва да се каже, че италианският съд показал рядка милост и осъдил мъжа на няколко години домашен затвор. Изглежда, оставало му само да седи пред телевизора, да яде равиоли и да чака мечтаното обаждане за освобождение.

Но няколко месеца след началото на изтърпяването на наказанието осъденият избягал от дома си и веднага се предал на първия срещнат патрул карабинери.

"Вижте, домашният ми живот се превърна в ад. Не издържам повече, искам да вляза в затвора", казал нещастникът. Полицията изпълнила молбата на пишман бандита.

Къде са ми картофките?

Не всеки успява да попадне в затвора, след като отиде за хамбургер и пържени картофки. За това е необходима специална особеност на характера.

23-годишният Дейвиън Гилори и 25-годишният Трекая Коен попаднали в затвора именно заради картофките. Младите хора от американския щат Тексас направили поръчка в един от ресторантите на „Макдоналдс“ в Хюстън и се приближили до прозореца за получаване.

Европол: Жените настигат мъжете в списъка на най-издирваните престъпници

Европол разкри имената на най-издирваните бегълци в Европа - като 18 от 21 престъпници в списъка са жени. Агенцията предупреждава, че п...

Когато служител на заведението им подал топлата торбичка с желаните бургери, на младите мъже се сторило, че пържените картофки не са достатъчно осолени. Мъжете влезли в схватка с управителя на заведението, след което Коен извадил пистолета си и го насочил срещу него.

Конфликтът, изглежда, утихнал, но служителите на "Макдоналдс" успели да извикат полиция, която задържала двамата по горещи следи - недоволните клиенти се настанили на паркинга до заведението.

След проверка се оказало, че Коен наскоро е получил условна присъда за грабеж, така че размахването на пистолет не бил най-разумното в спора за картофките. Младежите били задържани за тежко въоръжено нападение. Съдът определил гаранция от 10 хиляди долара на всеки.

Такава силна любов

Впрочем не само дребните улични престъпници попадат зад решетките от глупост. Понякога закоравели престъпници, които години наред успяват да водят разследването за носа, стават жертви на собствената си небрежност.

Така във Великобритания лидерът на голяма банда наркодилъри, който няколко години се смятал за неуловим, отишъл в затвора за 13 години. 39-годишният Карл Стюарт бил едва ли не най-големият наркодилър в Ливърпул и един от най-търсените гангстери в целия Албион.

Мъжът правел сделките си чрез месинджъра EncroChat, който благодарение на дълбокото криптиране на данни станал много популярен сред престъпниците.

Приятели спечелиха 4 млн. паунда от лотарията и попаднаха в затвора

Във Великобритания двама приятели купиха лотариен билет от открадната банкова карта и спечелиха огромна награда от 4 млн. паунда. Те ре...

Специалното британско полицейско управление, занимаващо се с онлайн престъпленията, успяло да хакне акаунта на Стюарт, но това в началото не дало резултат, тъй като опитният престъпник бил много предпазлив дори с криптираните съобщения и не било възможно да се установи самоличността му.

Любовта била тази, която предала закоравелия бандит, и то не към друго човешко същество, а към сиренето "Стилтън".

Стюарт за пореден път се сдобил с любимия си деликатес и не могъл да устои да не изпрати на един от съучастниците си снимка на собствената си ръка, стискаща вкусното парче.

Един от служителите на Скотланд Ярд се оказал истински булдог в професионален смисъл. Той се вкопчил в привидно не носещата никаква информация снимка и успял да копира отпечатъците на Стюарт от изображението. След известно време неуловимият бандит бил идентифициран, заловен и осъден на 13 години лишаване от свобода.

И отново здравейте!

Полицията в Ливърпул със сигурност е проучила задълбочено опита от залавянето на Карл Стюарт, но "колегите" му не си направили необходимите изводи. Подобна история за провал на наркодилър в Мърсисайд се появила само няколко месеца по-късно.

След 42 г. в затвора признаха мъж от Мисури за невинен

Мъж от Мисури, неправомерно осъден за тройно убийство през 1978 г. и лишен от свобода за повече от 42 години, беше оневинен и освободен...

Нейтън Хардинг и съучастниците му се занимавали с търговия на марихуана, а полицията открила доказателства за продажбата на 193 килограма канабис, който струва около един милион паунда. Престъпниците продавали и други незаконни вещества и очевидно се смятали за не по-малко неуловими от Карл Стюарт.

Във всеки случай Хардинг направил снимка на собствената си ръка, пълна с марихуана, без много да му мисли. Това било достатъчно на полицията да идентифицира пръстовите отпечатъци на бандита и да го изпрати в съда, който го оставил за 18 години зад решетките.

Вие изобщо не ме цените

Интернет е пълен с опасности, и то не само за обикновения човек на улицата, но и за нападателите, които забравят, че това, което се случва на екрана на техните компютри и смартфони, не е видеоигра или кадри от любим сериал.

Лорейн Грейвс от САЩ, която била издирвана заради предполагаемо съучастие в убийството, решила да се скара във Фейсбук на полицейското управление в Тълса, Оклахома. Заподозряната се възмутила от факта, че в обявата за издирването ѝ на страницата на полицията не се съдържала информация за възнаграждението за залавянето. "А къде е наградата?" - попитала Грейвс под поста на полицията.

"Момиче, по-добре стой далеч от социалните мрежи, може да те следят!" - написал един от потребителите на социалната мрежа. И се оказал прав. Жената била идентифицирана и задържана в рамките на 24 часа след въпроса, наложена ѝ била гаранция от 500 000 долара.

Ние случайно

Джулиан Асандж се жени в затвора

Джулиан Асандж е получил разрешение да се ожени за дългогодишната си партньорка Стела Морис в затвора Белмарш, съобщи Би Би Си. Основат...

Не бива обаче да мислите, че през 2021 г. само престъпници са попадали в неловки ситуации. Служителите на закона също били забелязани в противоречие с логиката и здравия разум.

В края на ноември британските служители на реда решили да направят странен подарък на Лаурас Матюшовас, който бил осъден на четири години за изнудване. Щом мъжът се настанил в килията, два дни след произнасянето на присъдата му казали, че е време да си тръгва.

Матюшовас не повярвал, че 1460 дни лишаване от свобода са се изтрили от паметта му, и дори поискал от съда да провери отново дали наистина няма повече претенции към него. Юристите се ровили из книжата и уверили изнудвача, че всичко е наред.

В радостта си Матюшовас се обадил на всички свои познати и след излизането си организирал грандиозно парти, което продължило почти две седмици. Празникът отново бил прекъснат от полицаи, които се появили на прага на освободения на 6 декември и го огорчили със съобщението, че все пак ще трябва да излежава оставащите 1458 дни от присъдата. Грешката била разкрита.

По-късно се появили данни, че през 2021 г. британското правосъдие е натрупало много подобни грешки - от февруари до май тази година съдилищата на Обединеното кралство погрешно освободили най-малко шестима престъпници.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Как се пише: осигуровки, осигоровки, усигуровки или усигоровки?

Какъв пост се спазва през Страстната седмица?

Защо да горите дафинови листа или да миете пода със сол: лайфхакове за добър микроклимат

Странно защо някои хора не ядат пънчетата на гъбите

Знаете ли къде точно се намира островът на Одисей

Какви обичаи се правят през всеки ден от Страстната седмица?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com