Испания поиска мезетата "тапас" да станат световно културно наследство

788
Испания поиска мезетата "тапас" да станат световно културно наследство
Снимка: Getty Images/Guliver

Изпълняващият длъжността министър на образованието, културата и спорта на Испания Иниго Мендес де Виго предложи да се включи тапас (традиционни мезета за вино или бира) в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

"Ние искаме тапас също да бъдат включени в списъка на културното наследство", заяви министърът по време на форума Новата икономика, в който участва и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, предаде БГНЕС.

ЮНЕСКО подписа споразумение с Италия за сини каски в защита на културни паметници

Министърът на външните работи на Италия Паоло Джентилони и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова подписаха споразумение за опазва...

Бокова, от своя страна, изрази личното си мнение, заявявайки, че основната цел на ЮНЕСКО трябва да бъде опазване на паметниците, включени в списъка на световното културно наследство, но призна, че във връзка с разширяването на списъка "съществуват различни мнения."

Традицията в средиземноморската кухня, състояща се в предлагане на различни малки порции храна по време на пиене, се установява в Испания под формата на тъй наречените тапас (мезета). В някои области на северна Испания, главно в Кантабрия, Риоха и Страната на баските, тапас се предлагат под формата на „хапки на клечка“. В тези области обикновено всички тапас са на една цена. В други области, най-вече в източна Андалусия, обикновено се предлагат безплатно към всяко питие. В Испания няма точно определено време за консумиране на тапас, но може да се каже, че това се случва в часовете около обяд и вечеря.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com