Историята на солта и солната енергия

2318
Историята на солта и солната енергия
Снимка: iStock

Преди седем хиляди години на дъното на пресъхнало древно море хората са открили находища на бяло кристално вещество. Те се опитали да го приложат в своето просто домакинство. Солта не само е била годна за консумация - тя правела храната много по-вкусна. А осоленото месо и риба са спрели да се развалят, което е било истинско чудо за древните хора.

Сред римляните солта е символ на благополучие и здраве, олицетворява се от богинята Салус, която е почитана и е правела жертвоприношения. В древни времена солта е била толкова високо ценена, че е служила като паричен еквивалент: солта се е плащала като заплата на римските легионери.

Солта винаги е била почитана от християните като символ на чистота и вечен живот. Христос, обръщайки се към своите апостоли, им каза: „Вие сте солта на земята“. Сред православните свещеници дълго време се запазва традицията, когато кръщават бебета, хвърляйки щипка сол в купела. Солта не само защитава бебето в бъдещия живот, тя изпълнява своите дезинфекционни и почистващи функции. От апостолите е дошъл друг християнски обичай: да се освещава сол с благословията на къщата.

Коя сол е най-полезна?

Много вярвания и знаци, свързани със солта, са оцелели до днес. Някои са исторически обясними, други са напълно необясними. Например, има поверие: "Ако солта свърши в къщата, очаквайте нещастие - болест или материална загуба." Въпреки че обясняваме този знак с високата цена на солта в древни времена, днес се опитваме да гарантираме, че солта в къщата не се пренася. Заемането на сол от съседите се счита за лош знак. „Разпиляната сол води до кавга“ е друго популярно вярване.

Солта е единственото природно вещество, което използваме в оригиналния си вид и което е концентрирало енергията на Земята. Но силата на солта трябва да се научи да се управлява, защото не напразно народните вярвания са свързани както с положителното, така и с отрицателното въздействие на солта върху хората, тяхното здраве и съдба. Само в сръчни ръце солта ще стане ваш помощник и лечител.

Откъде идва суеверието за разсипаната сол

Солна енергия

Солта носи два противоположни заряда, символизирайки живота и смъртта едновременно. Енергията на живота се проявява в хранителната стойност на солта, нейните свойства да запазва храната свежа (консервира), както и в нейната лечебна сила. Солта в древността е смятана за най-силното средство за отровата на змии и насекоми. Солта носи и смърт в себе си. Добре известно е, че всичко живо умира в много солена вода и нито зеленина, нито цветя, нито дървета растат в солени почви. Това означава, че солта може не само да даде живот, но и да го унищожи.

Но емпирично те стигнали до извода, че солта разбира всичко и предава огромен заряд от енергия на човека, който се е обърнал към нея. Каква е енергията - положителна или отрицателна, зависи от много обстоятелства: от енергията на човека, вътрешното му състояние, от състоянието на околната среда, положението на небесните тела, посоката на вятъра и т.н. най-важното, върху изречените думи и желанията, които ги подтикват. Народните лечители са изминали дълъг път, преди да намерят начини да се обърнат към солта, за да получат необходимата енергия. Оттогава до нас са достигнали уникални текстове на клетви и ритуали върху солта, които ни позволяват да лекуваме болести и да изпълняваме желания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com