Откъде идва суеверието за разсипаната сол

9596
Откъде идва суеверието за разсипаната сол
Снимка: iStock

Във филма „От глупав по-глупав“ от 1994 г. Лойд Кристмас влиза в тоалетната на бензиностанция. След изтощително пътуване из Средна Америка най-накрая идва време да се освободи от многобройните бутилки сода и чаши кафе. Тогава ужасът го връхлита – неприятен взрив от миналото под формата на вендета от мъж през паянтовата врата на кабината… Отмъщението настъпва без милост.

Просто случайност ли е поставила Кристмас в тоалетната кабина онази вечер, или е било нещо много по-зловещо.... Нещо много по-солено? Само няколко дни по-рано Кристмас и неговият спътник Хари Дън хвърлят солница, докато вечерят в крайпътно заведение, както може да се види от следващата сцена.

Разбира се, те са знаели толкова добре, колкото всеки друг, че разсипването на сол означава лош късмет. Може би никога няма да разберем каква роля може да е изиграло малкото сол в нещастието на Лойд Кристмас, но това, което знаем, е, че старото суеверие далеч предхожда този измислен сценарий. Според Мортън Солт първият случай на разсипана сол и последвал лош късмет може да бъдат проследени чак до Тайната вечеря.

Тайната вечеря – подай солта

Основополагащата и епохална картина на Леонардо да Винчи „Тайната вечеря“, изглежда, е изпъстрена с теоретични поличби, пророчества и кодове. Разбира се, романът на Дан Браун от 2003 г. „Шифърът на Леонардо“ е вдъхновил много спорове на тази тема, но нека се спрем на солта.

Leonardo da Vinci / Public Domain

Според Мортън Солт вечното суеверие за разсипването на сол и неизбежното бедствие, което следва, всъщност може да се наблюдава в картината на Да Винчи. Ако се вгледате внимателно в Юда Искариотски, който седи отдясно на Исус, можете да видите преобърнат съд със сол пред него.

Според Well+Good разсипаната сол обозначава предстоящото предателство на Юда. Разбира се, теологичните алегории и предполагаемата им роля в ежедневието трябва да се приемат с доза сол.

Някога солта е била ценна

Преди стотици години хората не са можели да отидат до магазина за хранителни стоки и да си купят пакет сол, с който да подправят вечерята си. Вместо това те трябвало да се сдобият сами с нея или да я купят от търговци, които я продавали на солена цена.

Gonzalo Rivero / CC BY-SA 3.0

„В древността солта се е смятала за много ценна стока“, споделя д-р Жанел Ким, специалист по китайска медицина. Не е било лесно да се придобие сол и естествено, в резултат на това лошите поличби са се разпространили по целия свят.

„Разсипването на сол към някого се е възприемало почти като проклятие – обяснява Ким. – Това би означавало, че привличате негативни енергии.“ Някои религии, включително будизмът и християнството, използват сол в своите духовни практики, за да държат демоните и злите духове на разстояние. Смятало се също, че солта е достатъчно чиста, за да отблъсне злите химери от подземния свят.

Защо хората хвърлят сол през рамо?

Разбира се, където има проклятие, има и контрапроклятие. Ако сте били достатъчно несръчни да разсипете солница, има просто решение: хвърлете щипка от нея през лявото си рамо и продължете деня си. Ако сте чували за суеверието за солта, вероятно знаете, че това е следващият жест.

iStock

Според Daily Mail хвърлянето на сол през лявото рамо гарантира, че предстоящият лош късмет ще остане далеч зад вас. Защо? Е, смята се, че самият дявол стои зад лявото рамо и като се имат предвид свойствата на солта да прогонва демони, шепа от нея направо в очите на стария Луцифер би го извадила от неговата подла малка игра. Или вероятно може да го остави в солено настроение.

ОЩЕ: Защо дяволът има рога и копита?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com