Ямбол срещу Сливен - кои са най-големите скандали между тях?

7820
Ямбол срещу Сливен - кои са най-големите скандали между тях?
Снимка: БГНЕС

Това е едно от най-известните съперничества в България - това между Ямбол и Сливен. От едната страна имаме града с 24 имена, а от другата - града на 100-те войводи. И двете населени места са носители на богата история и това води до поредица от проблеми между тях. Днес ще се опитам да покажа най-големите скандали по оста Ямбол-Сливен.

Кои са най-големите скандали между двата града

Двете града са толкова близо един до друг, че винаги ще има конкуренция между тях. В рамките на Първата и Втората българска държава не се запазват конкретни данни за голямо противоречие помежду им, но това се променя в Османската империя. Оттам произлизат удивителни истории, една от които е свързана с ямболията Петър Качулев и сливналията Добри Желязков.

Петър Качулев и Добри Желязков

Всички знаем, че Добри Желязков е основал първата фабрика в България в град Сливен. Въпреки това в Ямбол се гледа по различен начин на нея. Там се приема, че реално неин създател е Петър Качулев от Ямбол. Като малък бил каран често от майка си да се занимава с чепкане на вълна. Тъй като не обичал да се занимава с тази досадна дейност, вече като малко по-голям му хрумнала идеята да създаде механичен дарак, задвижван от колело. Той се опитал да покаже изобретението си на хората от Ямбол, но те не го възприели. Затова решил да отиде в Сливен и да го представи на Добри Желязков, който го включил във фабриката си. Разбира се, тази история е повече легенда отколкото истина, но е интересна част от историята на съперничеството на двата града.

Други известни скандали по оста Сливен Ямбол

Добри Чинтулов

Известният български поет и общественик е роден в Сливен. Поради участието си в църковната борба и революционното движение, бива изгонен от родния си град. Тогава е приет в съседния Ямбол, където намира подходящо място за своята дейност. Ямбол става първият град, в който се въвеждат часове по изучаване на чужд език в училищата, благодарение на този изтъкнат възрожденец.

Радой Ралин

Голям спор възниква между двата града поради въпроса за произхода на известния писател. Той е роден в Ямбол, но е осиновен от леля си в Сливен. Така, докато актът за раждането му е от Ямбол, кръщелното му свидетелство е от църквата "Свети Димитър" в Сливен.

Ямболският зоопарк

Самият Радой Ралин подробно описва това съперничество в своя разказ "История с Лъв", разкривайки как ямболци създават дружество за културно и историческо издигане на града. Една от основните му цели е откриването на зоопарк в Ямбол. Въпреки че той става реалност, за съжаление, съществува само една година. В него пребивавали главно кротки домашни животни и един стар лъв. Това довело до коментар от известния сливенски зевзек Делиминкоолу, че в Ямбол е организирана селскостопанска изложба. Радой Ралин подчертава, че проблемът на зоопарка бил липсата на достатъчно храна за лъва, което довело до връщането му в Софийския зоопарк поради неспособността на ямболското дружество да задоволи апетита му.

Спорът между Ямбол и Сливен продължава през вековете. Ако разгледаме в дълбочина спора за известните милинки - дали са сливенски или ямболски, статията може да се превърне в истински роман. Въпреки съперничеството, дори в миналото е имало много бракове между хора от двата града. Така с течение на времето противоречията между тях са се изгладили, сплотявайки двете общности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com