Животни дълголетници: Кои са най-старите обитатели на Земята?

7575
Животни дълголетници: Кои са най-старите обитатели на Земята?
Снимка: Четири лапи

Дълголетието в животинското царство обикновено се свързва със слонове, костенурки, китове и други големи животни, които се характеризират с бавен метаболизъм, но малко хора знаят, че най-обикновеният градски гълъб може да живее до 35 години, а селският ням лебед може да стигне до 70.

Възрастта на дадено същество се определя по различни критерии - сезонни промени в развитието при рибите, промяна в цвета на оперението при птиците, износване на зъбите при бозайниците и др. Максималната продължителност на живота обикновено се приема като средна стойност на 10% от най-старите открити членове на вида.

Топ 5 животни, които изглеждат наистина сладки, но не се сприятелявайте с тях

Дълголетниците на планетата Земя

Шимпанзе, 75 години

Според съвременните концепции най-близкият роднина на Хомо сапиенс, чийто геном се различава от нашия само с 6,4%. Въпреки това приматът не е в състояние да достигне максималните показатели за човешка възраст - шимпанзетата смятат, че максималната продължителност на живота е 75 години (средната продължителност на живота е около 40 години).

Фламинго, 83

Обичайната продължителност на живота на розовите фламинго (Phoenicopterus roseus) е около 30-40 години, но през 2014 г. в един от австралийските зоологически градини почина птица на име Greater, която по това време е била на 83 години. Така фламингото удвои възрастта, считана от учените за максимална за този вид.

Слон, 86 години

Един азиатски слон може да живее около 60-70 години, особено като се има предвид, че възрастен няма естествени врагове в местообитанието си. В плен слоновете живеят още по-дълго, рекордната цифра е 86 години, който слон е живял в един от китайските зоологически градини. По този начин азиатският слон е най-дълголетният сухоземен бозайник.

10-те най-красиви животни в света (ВИДЕО)

Лешояд на 100 години

Рейтингът на най-старите животни на планетата включва няколко големи птици наведнъж, най-упоритият от които е лешоядът, който обитава плътно както Южна, така и Северна Америка. Този вид води обичаен за лешоядите начин на живот - обикаля на голяма надморска височина в търсене на мърша или друга плячка, след което се състезава за храна с други лешояди. Смята се, че лешоядът лесно може да преодолее 100 години продължителност на живота, но на практика средната продължителност на живота на лешоядите е около 50 години.

Хатерия, на 111 години

Този вид е абсолютният рекордьор по продължителност на живота сред гущерите и това въпреки факта, че влечугото практически не е променило външния си вид от мезозоя (т.е. от десетки милиони години).

Голям, с дължина до 76 см, гущерът живее изключително в Нова Зеландия и близките острови. Средната продължителност на живота му е около 70 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно