Топ 5 животни, които изглеждат наистина сладки, но не се сприятелявайте с тях

35633
Топ 5 животни, които изглеждат наистина сладки, но не се сприятелявайте с тях
Снимка: iStock

Някои животни изглеждат същите, каквито са в действителност – свирепи, агресивни и опасни за хората. Но има животни, които изглеждат много сладки, а всъщност е по-добре да не сте приятели с тях и да наблюдавате живота им отдалеч. Изданието Discover Magazine е съставило Топ 5 на мило изглеждащи животни, срещата с които може да доведе до нараняване или дори смърт.

Морски леопард

Морският леопард (леопардов тюлен) е най-големият хищник в района на Антарктика. Този вид тюлени имат много мощни челюсти, а морският леопард също така може да плува много бързо. Под вода развива скорост до 40 км/ч и се храни с тюлени, риби, птици, а дори и с пингвини.

Морският леопард е умел хищник не само във вода, но и на лед, където атакува пингвини по време на брачния сезон и техните малки.

Морският леопард, който тежи около 350 кг, не се страхува от никого, освен от косатките, които са негов естествен враг. Макар и рядко, има нападения срещу хора, включително една известна смърт.

Ням лебед

Немите лебеди живеят в Северна Европа и Азия, но най-често се срещат в Съединените щати. Тези водолюбиви птици са донесени там през втората половина на 19. век, за да украсяват местни паркове, зоологически градини и имения. Името на тези птици се дължи на факта, че издават по-малко силни звуци от другите лебеди.

Тези птици могат да нападнат човек, ако се приближи твърде много до гнездото им или до неговите малки. Такива атаки вече са се случвали с хора върху джетове, каяци и канута.

През 2012 г. ням лебед нападнал мъж в САЩ, хвърлил го във водата и продължил да го напада, докато не се удавил. По-добре е да не се доближавате до този лебед, чиято дължина достига 1,8 метра и има размах на крилата 2,4 метра.

Панда

Голямата панда изглежда като гигантско плюшено мече, но не се заблуждавайте, тя може да бъде агресивна. С остри нокти и зъби, заедно със силни мускули и мощни челюсти, пандите могат да бъдат опасни, когато са застрашени. Обикновено избягват конфронтации и предпочитат да живеят уединен живот.

Въпреки това те стават агресивни с други панди, когато си съперничат с други мъжки по време на брачния сезон или когато се опитват да установят лидерство. Имало е и инциденти, при които гигантски панди са нападали хора, въпреки че това се е случвало, когато са се чувствали застрашени. Има няколко случая, при които хора са влизали в заграждение с панди в зоопарк и са получили сериозни наранявания от ухапване.

Дебело лори

Дебелите лорита са примати, които достигат максимална дължина от 40 см. Живеят в тропическите гори на Южна и Югоизточна Азия и въпреки сладкия си вид са по-опасни, отколкото изглеждат. Дебелите лорита, ако се почувстват застрашени, могат да ухапят много силно. Но самото ухапване не е толкова ужасно, колкото могат да бъдат неговите последствия.

Дебелото лори отделя секрет от подмишницата си и когато го оближе и го смеси със слюнката си, се образува отрова. Отровата е толкова силна, че причинява гниене на плътта.

Дълго време учените смятаха, че единственият отровен примат в света използва отрова, за да се защити от хищници. Но наскоро стана известно, че най-вече приматите използват отрова един срещу друг, когато се бият. Те могат и ще ухапят човек, ако се почувстват застрашени.

Тасманийски дявол

Тасманийският дявол е хищно торбесто животно с размерите на голяма котка. Този бозайник живее главно на остров Тасмания, близо до Австралия. Тасманийските дяволи се считат за истински лакомници. Те имат много силни челюсти и също толкова мощни и остри зъби. С тяхна помощ хищникът не само изяжда плячката си, но дори не оставя кости.

Въпреки че тези торбести животни ловуват малки животни, птици и риби, те се хранят и с мърша. И не се страхуват от размера на мъртвото животно. Това може да бъде труп на говедо, овца или кенгуру. Тасманийските дяволи могат да атакуват човек по време на периода на чифтосване, когато стават особено агресивни. Преди атаката тасманийските дяволи издават ужасяващи звуци.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Учени нарекоха котките "инвазивен чуждоземен вид" - каква е причината?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com