Как да имате най-здравото великденско яйце?

3920
Как да имате най-здравото великденско яйце?
Снимка: iStock

Препоръчително е яйцето да се оцвети по „бабиния начин“, тоест в люспи от лук. Химическите багрила, проникващи в порите на черупката, значително го отслабват, а люспата от лук, напротив, само го прави по-здраво.

На Великден дори закоравелите противници на яйцата смятат за свой дълг да боядисат поне няколко яйца за празничната трапеза. Освен това празниците са дълги и понякога варените яйца стоят на стайна температура няколко дни.

Знаете ли колко време можете да ядете цветни яйца, трябва ли да ги държите в хладилник и в кой момент шарените яйца не стават за ядене?

Великденските яйца могат да бъдат получени само от качествени сурови яйца, така че не забравяйте, че боядисването на яйца за Великден започва в момента, в който избирате яйца в магазина или на пазара.

Когато купувате яйца, отворете и проверете всички опаковки - уверете се, че яйцата не са с изтекъл срок на годност и черупката е непокътната. Яйцата се съхраняват най-добре в хладилник и е важно да се предпазят от големи температурни колебания - температурните промени могат да повредят черупката на яйцата, създавайки малки пукнатини и насърчавайки растежа на бактерии.

Любопитните традиции от цял свят по Великден

Яйцата трябва да се съхраняват в отделен съд, за да се избегне контакт на черупката с други продукти, черупката на яйцата има пори, през които преминава въздух и миризми, така че се препоръчва яйцата да се съхраняват отделно от продуктите със силен аромат. Ако в навечерието на празника хладилникът е пълен с други храни, яйцата могат да се съхраняват на стайна температура до 20 дни.

Сварете яйцата правилно!

Поставете яйцата във вряща вода, добавете малко сол към водата за варене, спуснете яйцата в съда внимателно, без да ги хвърляте. Във водата можете да добавите и малко сода бикарбонат – това ще направи водата по-алкална и яйцата ще се белят по-лесно, но не забравяйте – колкото по-прясно е яйцето, толкова по-трудно ще се бели. След като се сварят, яйцата трябва бързо да се поставят в студена вода - това ще помогне лесно да се отдели черупката на яйцата от протеина и ще получите красиво, гладко, бяло яйце и няма да се опитвате отчаяно да изстържете останалата част протеин от вътрешната обвивка на черупката.

Защо се месят козунаци на Великден?

Ако след като разрежете яйцето наполовина, вместо очаквания златистожълт цвят, видите сиво-зелен жълтък, знайте, че яйцето не се е развалило. Такива яйца могат да се ядат, но ярки и красиви яйца ще получите само ако стриктно спазвате времето за варене на яйцата. Твърдо сварените яйца обикновено отнемат 10 минути във вряща вода. Разбира се, времето за варене зависи и от размера на яйцето, но дори и големите яйца не трябва да се варят повече от 15 минути!

Спазвайте правилата за съхранение на варените яйца

Срокът на годност на варените яйца зависи както от това колко добре са сварени яйцата, така и от това как планирате да ги съхранявате. Твърдо сварените яйца с непокътнати черупки могат да се съхраняват в хладилник до две седмици, но никой не иска да крие цветни великденски яйца в хладилника, така че просто трябва да приемете, че яйцата ще трябва да бъдат изядени много по-бързо. Варените яйца могат да се съхраняват на стайна температура в продължение на два до три дни, така че за по-сигурно, яйцата, сварени сутринта на Великден, трябва да се консумират по време на празниците, а не да се запазват за вечери през работната седмица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com