Защо се месят козунаци на Великден?

9102
Защо се месят козунаци на Великден?
Снимка: iStock/Guliver

Можем ли да си представим великденската трапеза без вкусни, сладки и уханни козунаци? Те се приготвят по различни рецепти, с различни ароматизиращи добавки и съставки – но, така или иначе, макар, погледнато в исторически аспект, да са се появили в България сравнително отскоро, вече са задължителен елемент от празника.

Ала кога и как е възникнала тази традиция? Защо козунак се яде именно на Великден, а не на някой друг църковен празник?

Според разказаното в Новия завет, след възкресението Си Иисус Христос се явил пред апостолите, докато те били на трапезата. Но мястото Му по средата стояло незаето, а на масата лежал хляб, предназначен също за Него.

Така с времето възникнала традиция да се оставя хляб – на гръцки „артос“, в храма на Великден върху специално предназначена за това маса. Всеки ден през Страстната седмица този хляб присъства на църковните процесии около храма, а в събота се разчупва и раздава на хората.

Великден 2023 - Какво казват звездите за финансите ви

Понеже според християнската традиция семейството представлява малка църква, с времето се формирал обичай всяко едно семейство, съответно, да си приготвя свой хляб, който да символизира артоса. Така се появил козунакът. Той е символ на хляба, който ние сме приготвили за възкръсналия Иисус Христос.

Първото споменаване на артоса датира от ХІІ-ти век. Но козунакът се появява през ХVІІ-ти век във Франция, а постепенно оттам се разпространява и в останалите европейски страни. Така, например, италианците приготвят сладкия хляб „панетоне“, в Русия обредният хляб на Великден се нарича „кулич“, в Полша - „бабки“, в Белорусия и Украйна - „паска“.

Има различни хипотези кога се е появил козунакът в България. Едната твърди, че е пренесен от Румъния в края на ХІХ-ти и началото на ХХ-ти век, другата измества събитието малко по-късно – в периода между 1915 и 1920 г. В началото той бил чисто „градски“ деликатесен хляб, а преди това традиционно за Великден замесвали хляб, наричан „колак“, „кравай“, „пармак“.

Католически Великден 2023: Дата, История и Традиции

Доколкото самите хипотези признават сравнително неотдавнашната му поява в България, надали съществува строго църковно правило кога точно да се замеси козунакът. Прието е това да става на Велики четвъртък заедно с боядисването на яйцата, но също може и в събота. В Гърция пък козунакът се прави в петък.

Богатата символика, с която е наситено присъствието на козунака на нашата трапеза, достатъчно ясно сочи, че това не е просто сладък деликатес от тесто – а ритуален, обреден хляб, който се замесва най-вече с чисти и ведри помисли, светло настроение и голямо желание.

Тестото се омесва приблизително 12 часа преди печенето, като в този интервал от време стои на топло и удвоява обема си. Във всичките рецепти за козунак задължителните съставки са брашно, яйца и мая, а допълнителното му овкусяване е според предпочитанията на домакинята; обикновено се добавят нарязана лимонова кора и ванилия за аромат, а за вкус - бадеми и стафиди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com