Как да изгоним мравките от нашия дом завинаги?

5782
Как да изгоним мравките от нашия дом завинаги?
Снимка: iStock/Guliver

Тъй като насекомите са доста малки и се размножават бързо, не е лесно да се отървете от мравките сами. В борбата срещу тях се използват както народни средства, така и химически инсектициди.

Народните средства за борба с мравките са популярни, защото са най-безопасни и лесни за използване, не вредят на хората и са евтини.

Газирани напитки

Содата често се използва срещу мравки, тъй като попадайки в тялото на мравката, тя влиза в химическа реакция с киселината. В резултат на това насекомото бързо умира. Но за да бъде методът ефективен, содата се смесва с вода и захар в равни пропорции.

Борна киселина

Борната киселина се счита за евтин, но ефективен репелент срещу мравки. Веднъж попаднала в тялото на насекомото, тя причинява парализа на нервната система и смърт. Стръвта обикновено се приготвя чрез смесване на борна киселина с нещо сладко (като захар) и добавяне на малко вода. Можете също да използвате жълтък, разбъркан с киселина и навит на малки топки.

Етерични масла

Когато създават пътеки, водещи до храна, мравките отделят определени феромони, които им помагат да намерят пътя си. Етеричните масла се използват за прогонване на мравките, тъй като те не обичат силните миризми и заобикалят третираните зони.

Смесете тези две съставки от кухнята и ще забравите за мравките

Оцет и амоняк

Оцетът и амонякът са добри репеленти срещу мравки поради острата им миризма. Ако обработвате пътеките, по които насекомите се движат из къщата, тогава те ще загубят лагерите си. За удобство можете да смесите оцет с вода и да напръскате повърхностите със спрей.

Яйчена черупка

Яйчните черупки се поставят на местата, където се натрупват мравките. В същото време не е необходимо да се измиват и натрошават. Ако внимателно премахнете вътрешностите от черупката на сурово яйце и разпръснете капаните за яйца из къщата, мравките ще се покатерят вътре и вече няма да могат да излязат.

Мая

Дрождите се използват и в борбата с мравките: когато попаднат в тялото на насекомо, то набъбва и причинява смърт. Те могат да се смесват със сладки неща (захар, сладко, мед и др.), добавя се малко вода, разбърква се и с получения разтвор се третират всички места, където се натрупват мравки.

Край на мравките в градината с тези лесни трикове

Просо

Просото често се използва за борба с мравките в градината. Механизмът на действие на тази зърнена култура върху насекомите не е напълно разбрана, но има няколко версии защо се страхуват от нея:

     1. При топло време мравките изнасят яйцата си на повърхността, за да се затоплят на слънце, а след това погрешно внасят просо в мравуняка, обърквайки ги с яйце. В мравуняк, под въздействието на влажна среда, просото набъбва и запушва изходите. Това води до факта, че кралицата и нейното потомство умират от глад.

     2. Просото набъбва в стомаха на мравките, което води до смъртта на насекомите.

     3. Когато просото навлезе в долния слой на мравуняка, под въздействието на висока влажност, върху него се установява почвена плесенна гъбичка, излъчваща неприятна миризма за насекоми и мравките напускат гнездото.

Обикновено просото се разпръсква не само около мравуняка, но и по пътеките на мравките.

Сапун

Сапунът е в състояние да намали миризмите на феромоните на мравките и да ги дезориентира. За да направите това, трябва да направите сапунен разтвор и да ги обработите с всички места, където се виждат насекоми. Можете също така да натъркате пътеките с твърд сапун. За да подобрите ефекта, добавете малко етерично масло.

Люти чушки

Червен или черен пипер може да се използва за прогонване на насекоми. Подправките трябва да бъдат разпръснати по пътеките, по които вървят мравките.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Как да освежите уморените клепачи: процедури, които определено помагат

Свеж вид: 10 начина да освежите насълзените очи

Модните грешки, които визуално ще ви направят по-дебели

4 признака на женска небрежност, които отблъскват мъжете

Защо младите мъже харесват по-възрастни жени: 9 причини

5 досадни навика, които слагат край на връзките – имате ли ги?

Знаете ли какви жени уважават мъжете най-много?

Кои неща в нашата кухня обикновено използваме неправилно и къде грешим?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com