Как да минимизирате риска от съсиреци в кръвта?

26861
Как да минимизирате риска от съсиреци в кръвта?
Снимка: iStock/Guliver

Съсирването на кръвта (колагулацията) е естествен процес, необходим, за да не загубите кръвта си при минимално нараняване като порязване. Съсирването извън целите, за които съществува, е опасно за здравето и живота, тъй като съсиреците циркулират в кръвообращението и могат да доведат до сериозни и животозастрашаващи инфаркт или инсулт. Това прави разбирането на процеса и превенцията на нежеланите съсиреци от ключово значение за опазване на здравето и живота. При висок риск от образуване на съсиреци, доказан лабораторно, лекарите предписват антиколагуланти, който да не позволят това да се случи. Как обаче да минимизирате риска и как да разберете, че ви е нужен лекарски преглед?

Рискови фактори

Защо вените ни изглеждат сини?

Кръвта получава своя цвят от червените кръвни клетки, които съдържат хемоглобин – богати на желязо молекули, които са яркочервени...

Важно е да обсъдите с лекаря си предпазване от образуване на съсиреци, ако сте в рискова група. По-застрашени от тромби са хората със сърдечно-съдови заболявания, след сърдечна операция, след прекаран инфаркт, при сърдечна недостатъчност, след прекаран инсулт.

На какво да обърнете внимание?

Следните промени в тялото могат да подсказват образуването на съсирек. Ако наблюдавате нещо от следните, потърсете лекарска помощ, без да се бавите:

  • синкава кожа на един от крайниците,
  • подуване на крайник,
  • затопляне и зачервяване на част от кожата върху крайник,
  • болка в гръдния кош, която не минава, постоянна е и не се влияе от промяна на позицията на тялото,
  • силно главоболие, съчетано с невъзможност за движение, изтръпване на крайниците от едната или двете страни, замъглено виждане или загуба на зрение, загуба на говор – симптоми на инсулт,
  • задух с болка,
  • болка в корема, съчетана с диария.

Как да се предпазите?

Храните, които разреждат по-добре кръвта от АСПИРИНА

Освен балансирания начин на живот, приемът на определени витамини е също толкова важен за сърдечното здраве. За поддържане на еластично...

Следете колагулацията и Д-димер, ако сте рискова група, и посетете лекаря си, ако имате съмнение, че се нуждаете от антиколагуланти. В случай, че всичко е наред, но все още сте притеснени, може да приемате без лекарски преглед и рецепта някои храни и напитки, разреждащи кръвта и пазещи от тромби. Сред тях са гроздето, мандарините, портокалите, ягодите, слънчогледът, тъй като съдържа полезния за целта витамин Е, подправките мащерка, куркума, канела, джинджифил. Може да приемате и аспирин, но тъй като той е медикамент и има противопоказания – не се приема от деца, може да доведе до нежелано кървене и т.н. – първо се консултирайте с лекаря си, колкото и безобиден да ви изглежда аспиринът.

Други методи за профилактика включват носенето на специални чорапи при пациенти с разширени вени, рискови за тромбоза, избягване на дългото стоене или седене чрез предприемане на кратки разходки дори по време на пътуване, прием на адекватно количество вода, преустановяване на пушенето и вдигането на тежести, физическа активност, която не е прекомерна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com