Как да обясните на децата си, че парите са ограничени в момента

1277
Как да обясните на децата си, че парите са ограничени в момента
Снимка: iStock

Експертите споделят своите съвети за родителите, които не знаят как да се справят с децата си във финансовата несигурност.

Икономическото въздействие на пандемията от COVID-19 едва ли е тайна. Повече от 50 милиона американци са подали документи за безработица от март насам, а продоволствената несигурност се повиши до безпрецедентни нива.

Ако сте родител, чието финансово положение се е променило поради пандемията, може да се опитате да определите най-добрия начин да предадете тази нова реалност на децата си. За щастие има здравословни и образователни начини да водите разговори за семейните финанси с децата.

За да подпомогне тези дискусии, HuffPost попита няколко експерти как родителите могат да обяснят на децата, че парите са ограничени в момента. Прочетете за техните съвети. Въпреки че нашите дискусии се фокусираха върху настоящата рецесия, това ръководство може да се приложи и към други икономически обстоятелства.

Информирайте, но не споделяйте прекалено много.

"По отношение на всяка дискусия с деца, независимо дали става въпрос за пандемията или финансовия стрес, изследванията за развитието ни казват, че родителите трябва да споделят достатъчно за текущите преживявания, така че детето да се чувства информирано, но не и да споделят твърде много до степен детето ви да почувства допълнителен стрес и налягане", казва Катрина Линдзи, педиатричен психолог в детската болница "Акрон".

Подробности, които не са подходящи за възрастта, могат да претоварят децата с информация, която може да ги разтревожи или изплаши, така че е най-добре да се придържате към ясни, кратки обяснения за промените в семейните разходи. Бъдете прозрачни и честни, но избягвайте да казвате повече, отколкото трябва да знаят. Задавайте им въпроси и се подгответе да отговорите на всички техни, които може да имат.

Линдзи насърчава родителите да участват в „проверки на знанията“, за да получат представа какво знаят малките им деца. Те могат да задават въпроси като: „Забелязахте ли, че това лято изглежда малко по-различно по отношение на нашите дейности, които извършваме?“ или „Мама изглеждаше ли ти много стресирана?“ или „Когато поискахте тази играчка вчера и татко каза „не“, знаете ли защо той може да ви е казал „не“?“

„Както съм виждала отново и отново в собствената си практика, децата често знаят повече от това, което родителите си мислят, но често запълват подробностите със собствените си страхове и разбиране, което може да е много по-страшно от действителната реалност“, добавя тя.

"Когато дойде времето, обяснете на детето си, че не можете да купувате нови играчки или неща, от които то не се нуждае в момента, но вместо това може да бъде в списъка с желания за следващия рожден ден, празник или други поводи за подаръци", съветва психологът Санам Хафиз.

Говорете по тих и спокоен начин.

Родителите определят тона на тези разговори, така че помислете за най-доброто време и обстановка, за да говорите с децата си. Това е особено важно при по-малките деца, казва Санам Хафиз, психолог от Ню Йорк.

„Предложете дейност като оцветяване или игра, за да ги ангажирате и да ги накарате да се чувстват удобно“, казва тя. „Опитът да седнете за официален разговор с малки деца едва ли ще бъде толкова ефективен. Когато дойде време, обяснете на детето си, че не можете да купувате нови играчки или неща, които не са му необходими в момента, но вместо това могат да бъдат в списъка с желания за следващия рожден ден, празник или други поводи за подаръци. Обяснете, че имате предвид най-добрия интерес на семейството и че ако не спестите сега, те няма да бъдат в добра ситуация по-късно.

Хафиз добави, че на децата под 10 години може да им е трудно да възприемат определени концепции, така че това е подходящ момент да обясните какво представляват неща като бюджети с прости думи. След разговора родителите продължават да дават тон за това как семейството ще се справи през това време.

„Оттам нататък трябва да водите с пример и да не позволявате на децата си да ви чуват да се оплаквате на глас за пари“, каза Хафиз.

Използвайте примери, подходящи за възрастта.

Линдзи посъветва да използвате пример от местната общност, за да обясните икономическото положение на вашето семейство – като любима пицария, която временно е затворила.

„Родителя може да обясни, че пицарията остава затворена, така че собственикът и служителите да са в безопасност, но че собственикът и служителите може да не получават същите доходи, както преди, така че собственикът може да трябва да направи избор и да се въздържи също като нас от неща, които са ненужни или скъпи“, казва тя.

„Тогава, ако детето ви е достатъчно голямо и може да разбере, може да сте в състояние да обясните собствената си финансова реалност през тази призма, като уточните, че подобно на пицарията, работното място на мама/татко/настойник също е направило избор, за да защити работниците си и така че всички работници може да трябва да съкратят и да направят труден избор“, добави тя.

Тези зодии ще спечелят много ПАРИ през последната седмица на ЮЛИ

Някои от зодиите ще се чувстват много по-добре от други. В края на месец юли късметът ще кацне на тяхното рамо и ще ги накара да се чув...

Линдзи също така препоръча използването на конкретни, подходящи за деца примери, за да се обяснят жертвите, които семейството може да трябва да направи, за да премине през това време, вместо да се навлиза в по-абстрактни понятия като сметки, ипотеки и банкови сметки.

„Някои от трудните избори може да са да запазим всички в безопасност и нахранени и да не правим други неща, които са забавни или допълнителни това лято“, казва тя. „Като например да не се присъедините към басейните това лято, да поддържате климатика на по-висока температура, да намалите сметката за интернет и телевизия и да не излизате да ядете толкова често.“

Маркирайте всички налични забавни безплатни дейности.

„Родителите биха могли да приключат този разговор, като работят с детето си, за да измислят списък със забавни и безплатни неща, които биха могли да правят това лято (играят в пръскачката, правят картички за членовете на семейството, започват нова поредица от книги от библиотеката), така че разговорът да завършва с положителна нотка“, каза Линдзи.

Хафиз повторя това, предлагайки родителите да накарат децата си да се вълнуват да играят нови игри, които не изискват пари, а не нова играчка или видео игра. Те могат също така да възнаградят доброто поведение с неща като стикери или закуски, а не с пари.

„Обяснете също, че не всички „добри неща“ идват от магазин или се купуват онлайн и че има други начини в живота да се забавлявате и да изпитате радост, без да харчите пари“, каза тя.

Рекорден брой банкноти от 100 лева в обращение

Най-едрата банкнота у нас не спира да увеличава присъствието си в българската икономика на фона на ускорената инфлация, която се намира...

Дайте им усещане за контрол.

„В несигурни времена един от най-добрите начини да се преборим с част от този стрес е да се съсредоточим върху нещата, които можем да контролираме“, каза Кумико Лав, финансов съветник и създател на The Budget Mom. „Дайте на детето си възможност да помогне, когато става въпрос за семейни финанси, като например да помогне за проследяване на финансовите цели, да говорите за креативни начини за спестяване или да помогне в кухнята с пестеливи ястия.“

Децата могат да научат за бюджетирането и да помогнат да определят какво да дадат приоритет, когато пазаруват хранителни стоки и основни неща. Лав казва, че включва сина си в ежедневните си финанси и му дава възможност да задава въпроси.

„Адаптирането към промяната може да бъде изключително стресиращо за децата, така че е важно да им напомните, че сте константата в живота им“, обясни Хафиз. „Ако трябва да се направят избори, когато е възможно, включете ги. Например: „Деца, можете да купите този нов скутер или ние можем да оставим парите за почивка, кое предпочитате?“

„Оформете ситуацията с позитивен език и като предизвикателство семейството е подготвено и ще го преодолее.“

Хафиз отбеляза, че тийнейджърите и младите хора могат да играят още по-голяма роля, тъй като те често печелят собствените си пари и имат известен опит във вземането на финансови решения. Въпреки че може да са ядосани, разочаровани или раздразнени от финансовото състояние на семейството, те поне могат да разберат защо се случва това и да оценят, че всички вие правите най-доброто, което можете.

Зодиите, които няма да имат проблеми с парите през втората половина на юли

През втората половина на юли две зодии няма да имат проблеми с парите и ще бъдат любимци на съдбата. Ето кои са те: Лъв Време е Лъво...

„Не се опитвайте да подслаждате нищо и бъдете реалисти за това, което можете да им обещаете за бъдещето. Ако започнат да спекулират „какво може“ да се случи или „най-лошите сценарии“, отклонете ги и се съсредоточете върху фактите“, казва тя. „Оформете ситуацията с положителен език и като предизвикателство, за което семейството е подготвено и ще го преодолее. Вашият тийнейджър може дори да поеме инициативата да помогне и трябва да му позволите, ако случаят е такъв.“

Подчертайте, че те не са сами.

За децата е полезно да знаят, че тяхното семейство не е единственото, което преминава през трудни времена. Това е особено вярно по време на настоящата рецесия, която засяга всички по някакъв начин.

„Обяснете на децата, че има  милиарди души в целият свят, чиито работни места са били засегнати и че вашето семейство е част от това число“, казва Тим Шийхан, съосновател и главен изпълнителен директор на ориентираното към семейството приложение за финансова грамотност Greenlight. „Нека знаят, че това е само временна промяна, която ще преживеете като семейство.“

Семействата могат да намерят подкрепа и да се справят със стреса, свързан с парите, като говорят със съветник или се доверят на своите близки.

„Това е възможност за вашето семейство да намери сила в себе си и един в друг, като остане свързан чрез разговори за своите страхове, надежди, радости и пари“, казва Хафиз. „Тъй като повечето хора са ограничени по отношение на това, което могат да правят поради самия вирус, може да искате да подчертаете на децата си, че не пропускат пътуване, ресторанти или партита през това време, защото тези неща са се ограничили повечето хора, дори ако имат парите да го направят.

Кои зодии пилеят пари без да мислят?

Някои хора се отнасят много отговорно към парите си. С други това не е така. Има хора, които харчат без сметка и пазаруват импулсивно. ...

Тя също така посъветва родителите да уведомят децата си, че не са сами, когато понякога виждат нещо, което искат, но не могат да получат веднага. Също така е полезно да подчертаете положителното: всички неща, които правите, и все още имате.

Използвайте възможността да преподавате уроци по финанси.

„Децата се учат чрез правене, така че ги направете част от решението“, посъветва Шийхан. „Говорете за това как спешните спестявания могат да им помогнат през трудни времена и им покажете как да спестяват. Работете заедно, за да си поставите цели за спестяване или говорете с тях за ценен артикул, за който сте трябвали да спестите в миналото.“

Той също така предложи да използвате това време, за да обсъдите нуждите – основни неща като подслон, облекло, храна и вода – срещу желания, като хубави ястия в ресторанта, най-модерните видео игри или неща, вдъхновени от връстници и поп култура.

„Намирам, че постигането на възможно най-голяма конкретизация, когато се обясняват нуждите, помага на децата да овладеят концепцията и могат да започнат да я прилагат в решенията за компромис в реалния живот“, каза той.

„Не забравяйте, че не лишавате децата си, а вместо това им преподавате ценни уроци относно забавеното удовлетворение, печеленето на награди и как работят семейните финанси и бюджети“, отбеляза Хафиз. „Храната, дрехите на гърба им и наемът идват преди играчките и подаръците.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какви груби грешки се допускат при сушене на кайсии

Само с 13 кораба побеждава повече от 130 - кой адмирал прави това?

Вместо кифла и кафе: 3 здравословни закуски

Без тичане и още 9 правила как да охладите домашния си любимец в жегата

Как да изберете аромат, който да отговаря на вашата личност?

Какви грешки се допускат при бране на билки

Как се пише правилно: ауспух или аспух?

Не носете пръстени на тези пръсти, за да сте здрави

Кой е най-добрият заместител на бакпулвера?

След като навършите 50 години, по-добре не яжте тези меса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com