Как да овлажним трайно сухият въздух вкъщи

5627
Как да овлажним трайно сухият въздух вкъщи
Снимка: JayMantri / Pixabay

С настъпването на зимния сезон започват и различните начини на отпляване на дома – климатици, на дърва, на пелети, парно отпление и т.н. По този начин обаче въздухът вкъщи става сух и оказва негативно влияние върху нашето здраве, растенията, мебелите и дори върху книгите ни. Много от хората предпочитат варианта да закупят специален уред, който да помага с овлажняването на въздуха през отоплителния сезон. Ние обаче ще ви представим и няколко варианта, които ще ви спестят средства и усилия:

Как да овлажним въздуха вкъщи?

Можете да подобрите влажността в стаите, като следвате някои прости правила от ежедневието, за които дори не сте предполагали:

Турска рецепта за натурален ароматизатор, с който ще забравите за лошата миризма и молците

Натуралните ароматизатори са най-добрата опция за жилища с лоша вентилация. Готовите продукти съдържат твърде много химикали и употреба...

•    Оставяйте вратата на банята отворена

След като член от семейството се е къпал, оставете вратите в помещенията отворени, за да се разнесе влагата от банята из останалите стаи и да се повиши влажността на въздуха. Ако пък разполагате и с вана, оставете водата в нея след къпане за около един час, отворете вратата и също ще получите задоволителен ефект.

•    Оставете прането си да се изсуши в стаята

В зимния период не е особено препоръчително да оставяйте дрехите си на терасата, тъй като може да замръзнат, а и самият процес отнема много повече време. По-подходящо е да използвате сушилка и да оставите мокрото пране да изсъхва в някоя от стаите, по-този начин влагата от тях ще се абсорбира и разпространи из стаята, като отново ще повиши влажността на въздуха. Ако пък оставите сушилката до уреда за отопление, резултатите ще са максимално добри.

•    Създайте си домашен овлажнител

Как да подобрите въздуха в дома си

Новините за качеството на въздуха, особено в големите градове, са наистина шокиращи. Експертите алармират, че всяка година концентрация...

Можете сами да си направите овлажнител у дома, без да се налага да харчите допълнителни средства, като използвате влажна кърпа, която да закачите на радиатора или около климатика например. Внимавайте обаче, защото трябва да вземете предвид и факта, че прекалената влага причинява мухъл и може да е опасна.

•    Купете си стайно растение

Растенията у дома йонизират и овлажняват въздуха в стаята, за да създадат подходящия климат за съществуването си. Като най-добри растения, които могат да действат като естествени овлажнители на въздуха, включваме домашната папрат, фатсията, циперуса, фикуса, драцената, спарменията, хибискуса и др. Те имат много свойства, повечето не са трудни за отглеждане и са перфектните естествени овлажнители.

•    Проветрявайте ежедневно

Необходимо е да проветрявате помещенията в дома си поне веднъж на ден, за да се подмени вече застоялият въздух със свеж. През по-студените зимни дни е достатъчно да оставите прозрците отворени само за няколко минути. През това време може да се възползвате и да избършете пода, за да поддържате възможно най-добрата влажност вкъщи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тази отвара от розмарин ще направи и най-сухата коса блестяща

Тази маска за лице против бръчки с жълтък е истински хит през пролетта

Как се почиства запушена цедка на кафемашина?

Кои са най-известните участници в Първата българска легия?

Каква е била традиционната българска закуска в миналото?

Каква е основната разлика между белка и златка?

Каква е основната разлика между винена и гроздова ракия?

От коя фолклорна област идва правото хоро?

Защо жените получават синини по краката без причина?

Опасни растения за котките, които се намират във всяка цветна леха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com