Как да поддържате колата си чиста през лятото

5884
Как да поддържате колата си чиста през лятото
Снимка: iStock

Поддържането на чистота в кола през лятото е по-лесно, отколкото през зимата или извън сезона. Някои сезонни проблеми, обаче, могат да създадат неприятности за шофьорите. Освен това има необходими процедури, които не трябва да се забравят, независимо от сезона.

Борба със следите от битум и смола от дърветата

През лятото появата на петна от битум по купето е почти неизбежна - това е следствие от ремонта на пътищата. Смолата от пъпките на топола или липа може да донесе още повече проблеми на шофьорите: много е трудно да я изтриете от боята. Експертите съветват да се отървете от такива замърсители, докато са пресни. За отстраняване на следи от битум ще са необходими автомобилни химикали. Но използването на "народни" средства като бензин или ацетон е опасно: те могат да развалят покритието. Основното нещо е да не се колебаете: смолата може да проникне в покритието, предупреждават експертите. Можете също така предварително да обработите купето с лак.

Чистота на предното стъкло

Кола на старо или субсидия за нова - кое да изберем

Все повече и повече в социалните мрежи се чуват какви ли не новини и факти, които насочват мисълта на хората в една доста по-нетипична ...

Вместо летни течности за миене на предното стъкло, някои наливат чешмяна вода в резервоара. Тя съдържа, обаче, много примеси, които постепенно деактивират системата за миене на стъкла. Освен това, водата не може да премахне някои петна, същите следи от смола. За разлика от тях, лятната „миячка за стъкло“ съдържа повърхностноактивни вещества, които ефективно измиват стъклото.

Премахване на следи от насекоми

За да ги измиете от предното стъкло и купето, най-удобно е да използвате специални почистващи препарати. Те могат да се използват върху всякакви материали, да се справят с останките от мухи и други насекоми и птичи тор, не оставят ивици.

Почистване на интериора

Тъй като през лятото събира много прах върху себе си и бързо се замърсява, специалните почистващи препарати са полезни. След обработката им на повърхността се образува защитен филм, който предотвратява образуването на мръсотия. Ако в кабината има кожени седалки, ще ви трябва и препарат за почистване на кожа.

Полезни ли са добавките в маслото и горивото?

Магазините за автомобилни резервни части непрекъснато хвалят различни добавки за маслото и горивото, които би трябвало да подобрят рабо...

Миризна в салона

Най-добре с тях се справят специалните неутрализатори на миризми. Те елиминират не само тютюна, но и други неприятни миризми.

Почистване от прах

През лятото се препоръчва да почиствате салона поне веднъж месечно. И то не със слаба ръчна прахосмукачка, а с голяма и мощна - подобни има на автомивките. Също така, за да има колата чист въздух, е важно да смените филтъра на купето навреме.

В колата често се натрупват различни отпадъци, опаковки от бонбони и други боклуци. Шофьорите се борят с този проблем по различни начини: някои строго забраняват каквото и да е да се яде в колата, други редовно плащат за почистване на интериора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Кой бесарабски българин става цели 5 пъти министър-председател на България

Диета за болен стомах: какво, как и кога можете да ядете

4 причини, поради които Скорпионът управлява зодиакалния кръг

От мрънкане и стрес: храни, които съдържат много магнезий

С какво се храни шаранът?

Любителка на животните обърка помпон от шапка с ранен таралеж и хукна да го спасява (СНИМКА)

Как да запазите спокойствие, когато всичко около вас предизвиква стрес

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com