Как да преборим идващия пролетен косопад?

9143
Как да преборим идващия пролетен косопад?
Снимка: iStock

Косопадът е сред най-кошмарните тревоги, свързани с външния вид за дамите, тъй като косата е символ на женствеността. Загубата на до 100 косъма дневно не следва да буди тревога, защото обновяването на косата по този начин е естествен и очакван процес. Ако обаче на мястото на естествено опадалите не се появят нови или ежедневната загуба е чувствително по-голяма се стига до видимо оредяване на косата. За да се преборите с косопада, е важно да идентифицирате причините за него. Средство, което да е чудодейно няма, но косопадът може да бъде овладян и косата възстановена с правилна терапия след откриване и отстраняване на причините.

Видове косопад

За да се преборите с косопада, първо е важно правилното идентифициране на причините. Сред тях могат да бъдат:

  • хормонални проблеми като синдром на поликистозните яйчници, както и след раждане на дете при дамите,
  • напредване на възрастта, с което косата видимо оредява – над 40% от дамите на възраст над 40 години се оплакват от подобно оредяване,
  • наследствен косопад,
  • косопад, обусловен от здравословен  проблем или стрес,
  • косопад, причинен от прекомерна грижа за косата, липса на грижа или често третиране,
  • косопад, причинен от прием на медикаменти,
  • косопад, причинен от дефицит на определени витамини и минерали като биотин, желязо, протеини или цинк
  • сезонен косопад.

Лекар: Тези храни провокират косопад - някои от тях ще ви изненадат

Сезонният косопад е най-силно изразен в края на есента и причините за това са комплексни – загуба на коса поради увреждането ѝ от слънцето, морската вода, хлора в басейните, съчетана със загуба поради дефицит на витамин Д особено характерен за края на есента и зимата. Известен е и пролетен косопад, който се дължи на изчерпването на витамини и минерали в тялото през дългия зимен сезон, предполагащ по-ограничена консумация на богати на тях храни.

Как да постъпите при пролетен косопад?

Появата на косопад през пролетта може да е просто съвпадение и сезонът да не е причината за него. Важно е да се изключат заболявания, хормонален дисбаланс, косопад, причинен от възрастта или гените, преди да се говори за пролетен косопад. Ако обаче не се откриват причини за косопада, то не точно пролетта, а фактът, че тялото ви страда от дефицит на определени витамини и минерали води до загуба на коса. При косопад обикновено се открива дефицит на биотин, желязо, протеини, цинк, витамин Д, така че проследяването на нивата им може да даде много отговори и да ви помогне да решите проблема.

Това е тайната съставка за спиране на косопада

Приемът на витамини и минерали от посочените – чрез консумация на храни, богати на тях, или чрез прием на хранителни добавки, може да се окаже решението за вас при пролетен косопад.

На пролетния косопад, когато не е плашещо силен и не е свързан с дефицит на витамини и минерали, се гледа почти като на нормален процес, тъй като е причинен от реакцията на тялото към променящата се среда и е свързан с това, че промените в цикъла на растеж на косата водят до прекомерно окапване, така че той ще се самоограничи, когато тялото се адаптира, ако няма други или скрити причини за него. През пролетта се наблюдава промяна на хормоналния ни фон, дефицит на витамини и минерали, стрес, причинен от смяната на часовника или от самия сезон, повишено излагане на слънце, което  също води до косопад. Така разреждането на косата през пролетта е очаквано, но това не значи да се примирите с него. Има как да помогнете на косата си, ако не желаете да чакате тя сама да се възстанови, когато досадният пролетен косопад се самоограничи.

-          Увеличете приема на пресни плодове, зеленчуци, както и на храни, богати на цинк, биотин, протеини и желязо.

-          Намалете третирането на косата –  дайте почивка за месец на пресата и боята за коса.

-          Прекарвайте време на слънце, витамин Д е важен за здравето на косата, но с шапка, кърпа или слънцезащита за косата, ако слънчевите лъчи са силни.

-          Проверете здравословното си състояние съвместно с личния ви лекар и обсъдете проблема си с косопада с опитен специалист.

-          Насладете се на домашни маски против косопад. Всъщност най-ефективната такава е далеч от наслада – съдържа чесън и мас, но е толкова сгъстяваща косата, че бързо ще забравите за лошата миризма. Чесънът се реже и се втрива в корените на косата, след което тя се маже с неподсолена мас и се завива с тюрбан за 30-тина минути. Отмиването е трудно, имайте го предвид, а след чесъна при всяко намокряне на косата тя ще мирише на него, но само след няколко подобни процедури ще видите осезаем ефект и ще бъдете щастливи, че сте открили тази почти вълшебна маска за коса против косопад.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com