Как да разпознаем кой пълнозърнест хляб е истински - 4 златни правила

15826
Как да разпознаем кой пълнозърнест хляб е истински - 4 златни правила
Снимка: iStock/Guliver

Хлябът е една от най-простите храни за ядене, но намирането на наистина здравословен хляб може да бъде трудна задача. През последните години непрекъснато сме информирани за значението на пълнозърнестия хляб за здравето, но как да изберем продукт, който е наистина питателен и от който тялото ни се нуждае?

Американски експерти назоваха четири златни правила, които е препоръчително да спазвате при закупуване на пълнозърнест хляб.

Видове хляб в България

Уверете се, че е пълнозърнест хляб

Днес значителен брой хлебопроизводители добавят доста пълнозърнесто брашно към продуктите си, за да привлекат вниманието на любителите на здравословния начин на живот. Но не трябва да приемате, че ако хлябът е малко по-тъмен на вид от традиционния бял хляб, то той непременно е направен изцяло от пълнозърнести храни. Проверете внимателно списъка на съставките, както препоръчват диетолозите. Ако намерите израза „пълнозърнест“ и неговите производни в този списък, тогава можете спокойно да сложите хляба в кошницата. В противен случай това е просто продукт от рафинирано брашно.

По-малко неясни съставки

В действителност нямаме нужда хлябът да съдържа десетки странни или модерни съставки. Например, производителите на такъв хляб понякога добавят различни видове карамелени оцветители за по-кафяв оттенък, но защо са ни необходими всички тези ядливи цветове? Избягвайте специални сгъстители, фосфати, модифицирано нишесте и азодикарбонамид, които се добавят, за да направят хляба по-мек. Същото важи и за изкуствените консерванти като калциев пропионат или натриев бензоат – не им е мястото в хляба. Въздържайте се от закупуване на хляб, съдържащ соево брашно или соев протеинов изолат. Но естествените консерванти, като аскорбинова киселина, са доста подходящи.

Тайната на уникалния и мек домашен хляб е в този начин на приготвяне

Фокусирайте се върху фибрите

Всеки качествен пълнозърнест хляб трябва да съдържа най-малко три грама фибри на филия. Освен това тези фибри също трябва да бъдат пълнозърнести. Много често хлябовете, които се продават като богати на фибри, получават тази груба, влакнеста текстура от други източници като инулин, съставка, която не е непременно нездравословна. Но е по-добре да си набавяте фибри от различни източници, а не само от един.

Следете нивата на сол и захар

Сладкият пълнозърнест хляб има добър вкус, но не се счита за здравословна храна поради високото си съдържание на захар. Изберете хляб с по-малко от 200 милиграма сол и не повече от 2 грама захар на филия и хляб, приготвен с естествени подсладители като мед и меласа, а не царевичен сироп.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Къде се намира международното летище „Бен Гурион“?

Как да изберем перфектното агнешко месо

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Новите топ 10 признака на истинската любов

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com