Как да се храним здравословно след 50-годишна възраст?

17860
Как да се храним здравословно след 50-годишна възраст?
Снимка: Pexels / Pixabay

За възрастните хора наднорменото тегло става все по-вредно с напредване на годините. След 50-те си струва те да обърнат особено внимание на храненето, понеже някои процеси в организма започват да протичат по различен начин. Какви принципи трябва да се спазват след тази възраст?

Това е най-вече постепенно намаляване на калорийното съдържание на храната, тъй като метаболизмът постепенно се забавя с възрастта. Въпреки това, не е необходимо да се практикуват сериозни „гладни стачки“ - те са вредни. Да се намали приема на сол, тъй като кръвоносните съдове стават по-чувствителни към натриевите компоненти в храната. Излишната сол може да доведе до подуване на крайниците или повишаване на кръвното налягане. Трябва да бъдат отказани солени, мариновани, пушени меса, люти храни.

5-те съвета за мотивиране към спорт или балансирано хранене

В забързано ежедневие като днешното, ни остава все по-мако енергия и мотивация да водим качествен и здравословен начин на живот. Намира...

Също така, е добре да се ограничи използването на изкуствени добавки. Особено много от тях се намират в полуфабрикатите и консервите. В животинските мазнини има много холестерол, така че консумацията им трябва постепенно да се намалява, докато стигне минимум. Желателно е напълно да се премине към растителни масла, а в менюто да останат само нискомаслени, тоест, нетлъсти животински храни. Правилните начини за готвене на храна са задушаване, варене, печене. Ще трябва да се прекрати консумацията на пържени ястия. Не бива възрастните хора да се увличат по разни монодиети и небалансирани „гладни дни“ - те може да причинят вреда на здравето. По-добре е да се спазват правилата на здравословното хранене и да се приемат по-малко калории. Препоръчително е хранене с малки количества продукти, по 5-6 пъти дневно.

От какви храни трябва да се състои менюто? След 50-годишна възраст е добре да се отдаде предпочитание на следните продукти: плодове, зеленчуци; ядки; бобови растения; нискомаслени видове риба и месо; млечни храни (особено важно е възрастните хора да ядат повече извара); ленени семена и зелен сминдух (естествени източници на фитоестрогени за женското тяло в менопауза). От различните видове хляб да се изберат пълнозърнестите и черните хлябове.

За да изготви пълноценно меню, възрастният човек трябва да вземе предвид следното. Основата на менюто да са растителните продукти. В храната определено трябва да се включат полиненаситени мастни киселини. Веднага след хранене да не се пие вода или други напитки - по-добре е да се изчака около половин час.

Нека повторим: да се яде по-често, обаче на малки порции. Така не се разтягат стените на стомаха и човек не мисли постоянно за нарастващото чувство на глад. Важна е консумацията на протеинови (белтъчни) храни – риба, яйца, морски дарове, сухо нетлъсто диетично месо. Понякога може да се готвят ястия от говеждо или телешко месо. Не бива да се яде в движение. Трябва храната да се сдъвква старателно и просто да се задели време за спокойно хранене. Когато възрастният човек отслабва, нека се пази да не губи повече от 1 килограм на седмица.

5 златни правила за хранене при жени с проблемна кожа

Невъзможно е да се постигне перфектна кожа само с помощта на козметика или салонни процедури. В крайна сметка красотата е вътре в нас, ...

Така процесите в организма може да се променят в позитивна насока. След 50 години е необходимо да се спазва диета, по-малко да се яде, като се има предвид количеството калории в консумираните храни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Поздравления за Великден 2024

Най-мощната молитва за Великден, която пази от всяко зло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com