Как да се избавим от безпокойството и да станем по-щастливи: 7 доказани правила

4378
Как да се избавим от безпокойството и да станем по-щастливи: 7 доказани правила
Снимка: iStock/Guliver

Никой от нас не е имунизиран срещу тревогите, които ни държат будни, и ежедневните притеснения за дребни неща. Както се оказва, научно обоснован подход помага за успокояване на ума и успокояване на тревожността. Така:

Променете физически мисленето си

Има една прекрасна поговорка, че „умът, който е създал проблема, не може да го реши“. Така че, ако се чувствате притеснени, станете и се разходете. Ако страдате от безсъние поради тревожност, станете от леглото и направете нещо: напишете в дневника си нещо хубаво, направете малък списък със задачи или напишете писмо до любимия човек. Трябва да предприемете мерки, които активират рационалната част на мозъка и след това тревожността постепенно ще се сведе до минимум.

От главата до петите: Как тревожността унищожава тялото ни

Тревожността е изключително опасно състояние за нашето тяло. В крайна сметка постоянният стрес разрушава не само психическото ни здраве...

Бъдете най-добрият си приятел

Има един прост, но много ефективен трик, който работи дори в момент, когато неизвестното е плашещо, а решението на ситуацията, изглежда, не съществува. Трябва да се запитате: „Ако приятел се тревожеше за това, какъв съвет бихте му дали?“ След този елементарен въпрос вече не сте потопени в емоции. Напротив, с негова помощ сте пуснали рационалната част на мозъка и можете да намерите решение.

Не заспивайте с проблеми

Ако имате недовършена работа, която продължава да преследва ума ви, не си лягайте с тях. Но отворете лаптопа си и й напишете писмо, в което ще разкажете подробно всичко, което чувствате. Има обаче един важен момент: не натискайте „изпрати“. Тази практика наистина помага да се отървете от гнева и да заспите по-лесно.

Проверете реалността

Психолози назоваха чертите, характерни за самотните хора

Хората, които крият емоциите си, надценяват мащаба на проблемите и търсят виновниците, а също така отказват да търсят положителните стр...

В случай на силно безпокойство използвайте въпрос, който ще ви помогне да преминете от потапянето в драмата към състоянието на външен наблюдател. Просто се запитайте: „Мога ли да бъда 100 % сигурен, че това наистина е оправдано да се тревожа?“. Най-често срещаният отговор би бил „вероятно не“.

Оставете мозъка си да се отпусне преди лягане

Мозъкът трябва да обработва всички събития от изминалия ден, докато спите. Ето защо, ако се чувствате недоволни от поведението на партньора си, обсъдете го вечерта, за да не „виси“ в мозъка като нерешен проблем, който няма да ви позволи да заспите дълбоко и да си починете добре. Тези дейности са много енергизиращи за мозъка и могат също да предоставят информация за недовършена работа, която трябва да бъде разгледана незабавно.

Признайте, че тревогата може да бъде полезна

Въпреки че тревожността има лоша репутация, тя също е знак, че имате дълбоки чувства и сте креативна личност. Обикновено си мислим, че тревожността е извън нашия контрол, но всъщност не е, тя също така активира хормоналната система по начин, който помага за по-бързото решаване на сложни проблеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com