Как да се предпазим от дървеници в хотелите?

3942
Как да се предпазим от дървеници в хотелите?
Снимка: iStock

Лятото е туристически сезон, хората пътуват много и отсядат в различни хотели. За съжаление там в европейски условия се среща обичайно дървеницата Cimex lectularius, а в тропически - видът Cimex hemipterus.

Как да познаем дали в хотелското легло има дървеници?

Ако сънят на човек е неспокоен, той чувства сърбеж, а на сутринта намира червени петна от ухапвания по тялото си, тогава с голяма степен на вероятност може да се предположи, че в хотелската стая има дървеници. Появата на черни петна по чаршафа сутрин също е маркер, че сте били ухапани от дървеници през нощта. Ако откриете насекоми в стаята си, най-добре я сменете с друга. Нито спалното бельо, нито спалният чувал ще ви предпазят от тези паразити.

Слюнката на дървениците предизвиква алергична реакция при много хора. Когато се хранят, дървениците пробиват кожата и инжектират слюнка, която причинява алергични реакции. Те могат да се проявят под формата на различни сърбящи кожни обриви. В тежки случаи ухапванията от дървеници могат да причинят анафилактичен шок и пристъпи на бронхиална астма. Децата реагират особено остро на ухапвания от дървеници.

Как да се отървем от дървеници?

Въпросът за предаване на патогени на различни заболявания от дървеници на хората остава спорен. Многократно са изолирани различни патогенни микроорганизми от дървеници, но възможността за предаването им на хора остава недоказана.

Въпреки че дървениците продължават да бъдат проклятието на американските хотели, те може да бъдат намерени в хотели във всяка страна по света и предлага на туристите няколко прости правила, които да помогнат за минимизиране на риска от среща с тези неприятни насекоми.

Първото и основно правило е, че преди да пътувате и резервирате хотел, трябва да разгледате специализирани туристически сайтове и да проверите дали има оплаквания от дървеници в избрания обект. След като влезете в стаята, трябва внимателно да прегледате матрака и нощните шкафчета за следи от наличието им - това може да бъдат петна от кръв и екскременти или дори самите насекоми.

Ако туристът все пак има „късмета" да бъде ухапан от дървеници, в никакъв случай не бива да разчесва сърбящата кожа. Местата на ухапвания трябва да се измият с вода и да се третират с мехлем, който облекчава сърбежа. Ако насекомото се е залепило и е останало върху кожата, тогава трябва незабавно да потърси медицинска помощ, тъй като може да е кърлеж. Трябва да се има предвид, че ухапванията от дървеници може да не станат забележими до няколко дни след инцидента.

Как да се отървете от дървеници в дома: 18 ефективни начина

Куфарите трябва да се съхраняват нависоко и далеч от леглото - това ще помогне за намаляване на риска за донасяне на хотелски буболечки у дома от ваканция или бизнес-пътуване. Ако подозирате, че в стаята има от тези малки кръвопийци, дрехите и бельото трябва да бъдат опаковани в плътно затворена торба. Също така си струва да уведомите администрацията на хотела за вашето подозрение.

Всички неща от пътуването, независимо дали са били носени макар само веднъж или не, трябва да се изперат и, ако е възможно, да се изсушат в сушилня при най-висока температура - това ще помогне да се убият яйцата на дървениците.

Също така е необходимо да се подготвите за факта, че всяка обработка от дървеници ще трябва да се повтори - тези насекоми са много упорити, може да се скрият в най-тесните пукнатини и да останат без храна цяла година. Единствената утеха е фактът, че не са преносители на болести.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com