Как да се предпазите от смог?

2295
Как да се предпазите от смог?
Снимка: Getty Images/Guliver

Напоследък отвсякъде ни достига тревожна информация за постоянно влошаващото се състояние на въздуха. Смогът тероризира много градове, застрашавайки здравето на жителите им. Страната ни е сред най-замърсените в целия Европейски съюз - такава статистика вече не може да бъде пренебрегвана! Важно е да осъзнаем заплахите, които може да ни дебнат, и най-важното - да научим как можем да се предпазим от тях.

Какво е смог?

Струва си да започнем с това какво точно е атмосферно явление, за което непрекъснато ни предупреждават медиите. Смогът се създава, когато въздухът се смесва с изгорелите газове и дима, чийто източник много често се намира в работата на битовите котелни помещения, които често изгарят нискокачествено гориво, а често и боклук. Нещо повече, това е неестествено явление и много токсично за околната среда . Настъпването му се засилва с неблагоприятния терен, като напр корито. Също така често се появява на гъсто застроени места.

Как влияе смогът на тялото ни?

Очевидно е, че смогът има изключително вредно въздействие върху тялото ни. Струва си обаче да осъзнаем какви могат да бъдат неговите специфични ефекти. Смогът влияе на здравето ни постепенно, той се натрупва в тялото, като бавно го отрови с токсини. Той достига до белите дробове, бронхите, кръвта и накрая навлиза в мозъка. По този начин се увеличава рискът от респираторни и кръвоносни заболявания .

Как да се предпазите от смог?

Сега нека отговорим на най-важния въпрос - как можем да се предпазим от смог? Когато нивото на замърсителите във въздуха е особено високо, струва си да не излизате от къщата и да затваряте внимателно прозорците , за да не навлизат токсини. Особено се препоръчва в пиковите часове и през нощта по време на отоплителния сезон, когато техните емисии са най-високи.

За да предотвратите вредното въздействие на смога, трябва да се погрижите и за правилната диета . Той трябва да съдържа омега-3 киселини (съдържащи се, наред с другото, в риба, тиквени семки, ядки, бадеми, а също и в масло), както и витамини А, С и Е.

Маските против смог също могат да ни предпазят от въздействието на токсините във въздуха . Все пак трябва да се помни, че те трябва да бъдат оборудвани с филтри от подходящия клас (N95, N99), които да предотвратяват проникването на микроскопичен прах, вреден за здравето. Пречиствателите на въздуха също могат да бъдат много ефективна защита срещу смог.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Как да си направим сами боя за яйца

Как най-лесно се белят пъдпъдъчи яйца

Защо мигаме с очи?

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да имаме най-шарените великденски яйца?
Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Всяка година търсим нов и по-различен начин за боядисване на яйцата. Искаме те да са по-специални, по-шарени и по-красиви от миналогодишните....