Как да следите теглото си и кои храни да избягвате?

1958
Как да следите теглото си и кои храни да избягвате?
Снимка: iStock

Тъй като отслабването не става за една нощ, намирането на творчески начини за проследяване на напредъка може да бъде вълнуваща част от пътя към мечтаното тегло. Има много начини за проследяване на теглото - от традиционния метър до селфитата преди и след. Сега има още повече възможности, за да се придържате към правилния път. Това, което ядем, докато следваме плана си за хранене, е от съществено значение. Трябва да проявявате и любопитство към храната. Някои от храните са благоприятни за червата и лоши за храносмилането. Ето защо проследяването на всичко, което ядете и пиете, е от решаващо значение. Ето какво да направите, ако искате да се отървете от излишните килограми.

ПРОСЛЕДЯВАНЕ НА СЪОТНОШЕНИЕТО МЕЖДУ РЪСТ И ТЕГЛО

Индексът на телесната маса преди се използваше в медицината. Това е съотношението между ръста и теглото според СЗО, която е дала насока за азиатците. Въпреки че високият ИТМ може да означава повишен риск за здравето, ниският ИТМ също може да показва здравословни проблеми.

Има 4 категории, когато говорим за ИТМ (индекс на телесната маса);

  • Поднормено тегло - под 18,5
  • Нормално тегло - 18,5-24,9
  • Наднормено тегло - 25,0-29,9
  • Затлъстяване - 30,0 и повече

5-те правила за отслабване, които не трябва да се нарушават

СЪОТНОШЕНИЕ МЕЖДУ БЕДРАТА И ТАЛИЯТА

Съотношението талия-ханш е отличен инструмент за проследяване на теглото ви. Медицинските специалисти също използват този метод, за да определят дали наднорменото тегло на даден човек застрашава здравето му.

С две думи, колкото по-голяма е разликата между обиколката на ханша и талията ви, толкова по-добре. Ако двете обиколки се доближават, това може да е признак, че сте застрашени от затлъстяване и имате излишни мазнини.

Умни джаджи

С промяната на технологиите винаги можете да се възползвате от помощта на здравни приложения, за да следите напредъка си. Тези устройства автоматично ще следят общата ви фитнес активност и ще събират данните, давайки ви резултат колко калории сте загубили за един ден.

Казват, че тялото ни е свещен храм и ние трябва да се погрижим да го поддържаме чисто и без токсини. Не можем да ядем каквото и да било. Трябва да се уверим в качеството на храните, които приемаме, как те влияят на червата ни и дали изобщо са подходящи за храносмилателната ни система или не.

Как е правилно да се яде райска ябълка за отслабване?

Храните, които да избягвате

Не всички хранителни продукти са полезни за тялото ни. Те може да са вкусни, но в крайна сметка могат да навредят на храносмилателната ни система.

Нездравословната храна, бонбоните и чипсът са основните продукти, които предизвикват преяждане, но те могат да създадат и предизвикателства в процеса на храносмилане. Това се случва поради многобройните добавки, които силно преработените храни съдържат, за да запазят свежестта на продукта. Тези вещества обаче вредят на здравето ни и могат да полепнат по лигавицата на червата ни.

Всички сме наясно с неблагоприятните последици от консумацията на твърде много храни, пълни със захар. Организмът не усвоява напълно всички подсладители, дори и тези, които са без захар. Въпреки че изкуствените подсладители не съдържат калории, те не влияят положително на здравето ви.

5 храни, които да ядете преди лягане за отслабване

Може би е изненадващо, че някои хора не могат да храносмилат млечните продукти. Това се случва поради липсата на ензим, необходим за разграждането на лактозата - естествената захар в млечните продукти.

Семената (сурови) съдържат фитинова киселина, която пречи на усвояването на други важни минерали. Ето защо винаги използвайте накиснати семена и ядки.

Някои храни съдържат съставки, които организмът не може да разгради, и се усвояват по-трудно. Когато консумират тези конкретни храни, някои хора могат да развият храносмилателни проблеми като: газове, подуване на корема, болки в корема и др. Тъй като в тези съставки липсват ензими, необходими за правилното усвояване на хранителните вещества.

Всеки е уникален и, въпреки че някои хора могат да изпитат незабавни ползи, на други може да им се наложи да работят по-усилено. Но ако продължите да се съсредоточавате, усилията и решителността ви в крайна сметка ще се отплатят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

С този прост трик ще разберете дали яйцето е твърдо сварено

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Пожелания за Цветница - кой има имен ден на 28 април 2024

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com