Как да спасим красотата от махмурлука

908
Как да спасим красотата от махмурлука
Снимка: Thinkstock

За съжаление махмурлукът е присъщ страничен ефект от консумацията на алкохол. Главоболие, жажда, тревожност, фотофобия и свръхчувствителност към звуци са сред най-честите симптоми. Как възниква махмурлукът? Можете ли да се предпазите от него и има ли ефективни начини за борба с него?

Причините за махмурлука

Махмурлукът е резултат от отравяне с етилов алкохол и неговите метаболити. Алкохолът е токсично вещество, поради което консумацията му принуждава тялото ни да активира защитните механизми. Черният дроб се опитва да превърне вредното вещество в съединение, което е по-лесно да се отстрани от тялото възможно най-бързо. Бъбреците се опитват да изхвърлят токсините чрез урината. За съжаление, когато пием алкохол и двата механизма работят срещу нас. Чрез метаболизиране на алкохола черният дроб произвежда многократно по-токсичен ацеталдехид. Обратно, увеличаването на производството на урина и отделянето на алкохол с нея причинява дехидратация и загуба на хранителни вещества. Именно дехидратацията и реакцията на организма към много по-вреден метаболит на алкохола са отговорни за лошото настроение. 

С тези няколко ТРИКА ще изтрезнеете за нула време

Съществуват не малко методи за изтрезняване, но много от тях не се славят като най-ефективни. Мнозина са на мнение, че ако похапнат хля...

Как да се предпазите от махмурлук?

Ефективен начин за предотвратяване на махмурлук е да позволим на тялото ни да се защити от вредните вещества. Важно е да запомните две неща:

- Ако пием чист алкохол (водка), ние внасяме много по-малко вещества в организма, с които то трябва да се справи, в сравнение с бирата, виното или например уискито. Също така е най-добре да изберете един вид алкохол. Когато пием напитки, нека използваме натурални сокове вместо цветни газирани напитки. Това ще позволи на черния ни дроб да се съсредоточи върху премахването на една заплаха, вместо да премахва допълнително багрила или консерванти.

- Между последователни порции алкохол пийте колкото е възможно повече вода и още по-добре сокове, например портокалов. Това ще попълни не само водата в тялото ни, но и витамините и минералите, които губим с урината. Именно тяхната липса мозъкът ни усеща толкова остро. Също така е добра идея да изпиете чаша течност преди лягане.

Учени не откриха ефективни средства срещу махмурлук, вижте какво помага

Учени от Великобритания са анализирали резултатите от 21 изследвания на средства срещу махмурлук и са стигнали до извода, че нито специ...

Как да излекуваме махмурлука?

- Когато се събудим в много лоша форма след парти, първото нещо, което трябва да направим е да възстановим изгубената вода и хранителни вещества. Освен цитрусовите сокове, добре ще действат например лимонада с мед или прословутата вода от мариновани краставици. Те са богат източник на ценни вещества. Не забравяйте да пиете бавно, на малки глътки. Стомахът може да бъде много чувствителен след партито.

Ако имате главоболие, можете да приемате лекарства на базата на ибупрофен или ацетилсалицилова киселина (аспирин). Те намаляват възпалението, причинено от отравяне. Важно е да не комбинирате алкохол с парацетамол. По същия начин не трябва да лекувате махмурлук и главоболие след партито с него. Тази комбинация е риск от сериозно увреждане на черния дроб. 

Сега знаете, че махмурлукът след парти е викът на нашето тяло, което е принудено да се спасява от отровни вещества. Не забравяйте, че можете да му помогнете с това, като пиете един вид алкохол и пиете много плодови сокове с него. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com