Как да спрем с преяждането: Най-лесните начини според диетолозите

13922
Как да спрем с преяждането: Най-лесните начини според диетолозите
Снимка: iStock/Guliver

Всеки има различни прагове на количество храна, което консумира, за да потисне глада си. В резултат на това самата концепция за преяждане може да се различава в зависимост от ситуацията и човека. Като цяло се определя като консумиране на повече храна, отколкото тялото може да усвои. Както е обяснено от диетолозите, първият признак на преяждане е подуването на корема, но течение на времето този навик води до напълняване и затлъстяване. За да се избегнат подобни последици, експертите съветват да използвате няколко прости трика.

1. Здравословни закуски

Как водата пречи на храносмилането

Диетологът Светлана Фус коментира популярния мит за опасностите от пиенето на вода по време на хранене пред РИА Новости. Тя отбеляза, ...

На първо място, лекарите съветват да държим здравословни продукти близо до нас и най-вече в полезрението ни вместо чипс, сладкиши и други вредни закуски. „Извън погледа - извън ума - най-лесният начин да контролирате апетита си“ - каза диетологът Илана Мюлщайн. Специалистът съветва да се намали количеството на такива храни в диетата до минимум.

2. Добър сън

Сънят подобрява функционирането на почти всички системи в организма, а когато няма достатъчно сън, настъпва объркване. Изследванията показват, че спането по-малко от 7 часа на нощ е по-вероятно да причини неконтролируем глад, което неизбежно води до преяждане и наддаване на тегло.

3. Изпреварете глада

7 факта за храната, които ще ви накарат да промените начина си на хранене

Aко мислите, че не може да започнете да се храните здравословно, със сигурност ще промените мнението си, след като се запознаете с тези...

Лекарите съветват да не си позволявате да огладнявате дотолкова, че след това да можете да изядете „цял бик“. Експертите препоръчват да държите под ръка протеинови храни за бърза и здравословна закуска. Парчета сирене, пуешко, хумус, пържен нахут, ядки, енергийни топчета и протеинови смутита са едни от любимите на повечето хора, следващи правилата за здравословно хранене. Диетолозите съветват да включите и кисело мляко, моркови и краставици.

4. Редовна проверка

Когато почувствате, че започвате да огладнявате, запитайте се колко сте гладни всъщност. Според диетолозите приемът на храна пряко зависи от това: дали ще е малка закуска, или пълноценно хранене.

Освен това, експертите препоръчват да изключите телевизора и джаджите, докато се храните, за да контролирате размера на порциите. Това внимателно хранене ще ви помогне да избегнете преяждането и да се насладите на храната си, казват те. Също така си струва да увеличите количеството фибри и протеини в диетата и да се научите да ядете бавно. Както споделят диетолозите, когато храната се дъвче бавно, се задейства процес, който води до производството на хормони в стомаха, които казват на мозъка, че е пълен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com