Как да запазим киселото си зеле си хрупкаво и ароматно

47138
Как да запазим киселото си зеле си хрупкаво и ароматно
Снимка: iStock/Guliver

Всички подготвяме вкусната зимнина за идващите мразовити дни, но сигурни ли сме, че използваме най-добрите рецепти? Един от основните продукти, които приготвяме за зимния сезон, е зелето. То трябва да остане хрупкаво и ароматно, а днес ще ви разкрием как точно да постигнете задоволителни резултати и да си оближете пръстите. 

Ако купувате ЗЕЛЕ, първо погледнете КОЧАНА

Как да запазим зелето си хрупкаво?

Най-подходящите съдове за целта са бидоните и качетата. Но не всички има къде да съхраняват по-обемни такива и се насочват към варианти с буркани. 

Частите от зелето, които ще използвате за вашата рецепта, могат да бъдат нарязани, отделени на листа, цели глави, части от кочана и т.н. По избор може да комбинирате зелето с други зеленчуци като чушки, моркови, лук, цвекло, а някои експериментатори дори добавят и плодове. Подправките, с които може да наситите вкуса, също са разнообразни и по желание.

Най-подходящите дни за приготвяне на кисело зеле според лунния календар

На пръв поглед може да изглежда, че приготвянето на кисело зеле е процес, който няма нищо общо с лунния календар. Но това не е така. Л...

Представяме ви класическа рецепта, за която ще са ви необходими:
•    Около 3 кг зеле – зимен сорт, плътно и бяло;
•    5-6 моркова;
•    3 супени лъжици едра сол.

Начин на приготвяне:

На първо място трябва да почистите добре зелките и да отстраните повредените листя. След това ги нарежете на сламки, но не твърде тънки и ситни, за да не се смачкат и да се изгуби хрупкавостта.

След това идва ред на морковите, които да измити добре, обелени и рендисани на едро. Те не са задължителни и се включват по избор, но пък значително спомагат за добрата ферментация на зимнината. 

За какво е толкова полезна зелевата чорба със СОДА

Как с няколко МОРКОВА можем да коригираме вкуса на зелето в бидона

Всяка домакиня се старае да си подготви няколко зелки в бидон за зимата. Този ферментирал зеленчук е сред най-предпочитаните продукти в...

Смесете зелето и морковите в съд заедно със солта и смачкайте добре всичко с ръце. Изпробвайте и добавете зеле или сол спрямо вашия вкус, ако едното има превес.

Преди това е добре да сте си подготвили бурканите или бидоните за зелето и след като смесите и овкусите, да го прехвърлите в тях. Препоръчваме ви за съдовете да не използвате единствено алуминиеви, защото имат окислително действие. Подредете плътно, но и предвидете място за сока. 

Покрийте с марля гърлото на съдовете/ бурканите и оставете за едно денонощие на стайна температура. Ще установите стартиране на ферментацията, когато забележите мехурчетата. След първия ден може да премахнете излишния сок. 

Разбърквайте ежедневно с дървена пръчка, за да освободите газовете от процеса на ферментиране. На третия ден зелето ви вече е готово. Ако нямате мазе, в което да съхранявате зимнината, я стерилизирайте.

Как да се случи това? Саламурата изсипвате в емайлиран съд и загрявате до момент на кипване, изливате в буркани до ¼ от обема им и добавете и нарязаното зеле, като запълните плътно. Доливате с останалата саламура, похлупете бурканите и стерилизирайте в голям съд с гореща вода – около 80 градуса. Обикновено това отнема 25-40 минути, след което изваждате бурканите, затягате капачките и чакате да изстинат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com