Как е името на най-южния град в България?

57770
Как е името на най-южния град в България?

Южната граница на страната

На юг България граничи с Гърция и Турция. Южната граница с Турция започва от устието на река Резовска, пресича Странджа, Дервентските възвишения, река Тунджа и планината Сакар. Завършва при с. Капитан Андреево.

Границата с Гърция започва от с. Капитан Андреево, пресича билата на Западните и Източните Родопи и река Места, продължава по билото на планината Славянска и река Струма и стига до връх Тумба в Беласица.

Знаете ли коя е най-южната точка на България?

Връх Вейката в Източнородопския рид Гюмюрджински снежник, висок 1463 м.

Знаете ли кой е най-южният град в България?

Това е градът на Делю хайдутин - Златоград.

Златоград е разположен само на 2 км от българо-гръцката граница и на 50 км от Бяло море. Намира се в област Смолян и е втори по големина град в областта. Към 2022 г. населението на града е 7355 жители.

Назад във времето

Някога градът се наричал Беловидово заради ослепително белите му къщи. Белите къщи са накацали покрай двете реки - Голяма и Малка - които се събират и поставят началото на река Върбица.

В периода на османското владичество градът се нарича Даръдере. Не е ясно точното значение на думата - “даръ” означава “просо” и “тясно”. Възможно е да идва от “тясно”, защото градът е построен на единственото широко място из цялата долина.

Не е известно кога за първи път се заселват първите жители. При разкопки са открити средновековни некрополи от X-XII в. от ранната християнска епоха. Други археологически находки доказват, че този край е бил населен с траки.
Днешното име градът получава след Освобождението. Не се знае точната причина за името. В района няма златни находища. Предполага се, че името идва заради залежите на оловно-цинкова руда. Другата версия е, че името се дължи на основния поминък в района тютюна, известен като “зеленото злато”.

Златоград днес

Характерен облик на града придава архитектурният резерват, в който има над 100 паметника на културата. Сградите привличат с белите си зидове около дворовете, с откритите одъри, белите обли комини и широките дъбови врати. Срещат се елементи от ксантийски и пловдивски тип. В дворовете на повечето къщи има кладенец, ограден с дъбови кошове и стрехи от едноулучни керемиди.

Празникът на чевермето в Златоград събра хиляди (СНИМКИ)

Сред най-интересните сгради е “Чалъковата къща” - един от символите на възрожденската българска архитектура. Построена е в края на XIX в. и е била собственост на богат златоградски търговец. Днес къщата представлява туристическа атракция, в която са представени българските бит и култура от втората половина на XIX в. Гостите на Златоград могат не само да видят предмети от бита, но и да облекат народните носии, за да почувстват магията на старите романтични времена.

Интерес представляват работилниците, в които и днес се практикуват традиционни занаяти. Сред автентична обстановка на живо се възпроизвеждат занаятите, свързани с първичната обработка на вълна, памук, козина, предачество, плетачество, абаджийство, гайтанджийство, терзийство, ножарство и др.
Заслужава да се посети и една от четирите най-стари родопски църкви “Успение на Пресвета Богородица”, построена през 1834 г. върху руините на предишна църква.


Музей на Делю Войвода

Разходката в старата част на Златоград не може да мине без посещение на Музея на Делю Войвода. Експозицията е посветена на живота на легендарния местен закрилник, кореспонденцията му с Кюрт ага и Алемин бей, любовта му с Гюлсюме, предателството, сребърния куршум и смъртта му.
Това е единственият музей в България, който представя хайдушкото движение в национален мащаб. Тук са представени легендарни българския войводи: Ангел, Вълчан, Индже, Желю, Капитан Петко и мн. др.

В Музея може да се види и копие на златната плоча с изпълнението на Валя Балканска на песента “Излел е Делю Хайдутин”, която лети в Космоса.

Празник на златоградското чеверме

Около Гергьовден в най-южния град се провежда Празник на чевермето. Над 100 чевермета се приготвят по автентични родопски рецепти на фона на родопска музика и каба гайди. Празникът е съпътстват с изложба на традиционни местни ястия. Домакините са облечени в народни носии и очакват гостите също да пристигнат, пременени в традиционни носии от различни фолклорни области на страната. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

5 неща, които ще издадат същността на кавалера ви на първа среща повече от думите

Повишен риск от излагане на токсични метали може да предизвика пушенето на вейп, установява проучване

Колко е дълъг тунелът под Ламанша

5 правила за отслабване без излишен стрес

Как е истинското име на Джордж Оруел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как се пише: полилей или полюлей?
Как се пише: полилей или полюлей?

Думата се изписва правилно по следния начин - полилей, мн.ч. полилеи. Как се пише: посрещна или посрешна? Примери: Полилеят се люлееше...