Как е най-здравословно да се пържат картофи?

14274
Как е най-здравословно да се пържат картофи?
Снимка: iStock/Guliver

Почитателите на пържените картофи имат една стара мечта – тяхното любимо бирено мезе да не бъде толкова вредно, колкото твърдят разни специализирани издания по диетология; ако пък се окаже, че би било и здравословно, това ще е върхът на щастието. И внезапно се оказва, че това е напълно възможно.

Ето разясненията на Клариса Хиваташи Фудживара, диетолог в отдела по хранене в ABESO (Бразилската асоциация за изследване на затлъстяването и метаболитния синдром). 

Да, възможно е да комбинирате така обичаните пържени картофи със здравословна диета. Вярно е, че пържената храна е свързана с повишени рискове от сърдечни заболявания, като инфаркт, инсулт, атеросклероза, а също и рак; но, ако се готви правилно, тя може да бъде включена в балансирана диета. Пържените картофи може да са част от контекста на здравословното хранене, стига човекът да следва принципа на умереност. Няма нищо страшно да изядете порция пържени картофки през уикенда или в конкретна ситуация.

Вижте по-долу 7 точки, на които трябва да обърнете внимание, когато пържите картофи – така ще научите как да ги готвите перфектно: хем вкусни, хем здравословни.

1. Тиганът. Тиганът, който използвате, създава разликата в хранителната стойност на вашите картофи. Идеалното е да използвате висок тиган с дебело дъно – например от неръждаема стомана или желязо. Той ще гарантира, че топлината се разпределя равномерно, без да напоява храната с масло. Избягвайте маслените фритюрници!

Пържени картофи: Какви са ползите и вредите от тази храна?

2. Маслото. Една от основните причини, поради които пържените картофи се смятат за крайно вредни, е, че всяко масло, щом се нагрее над определена температура, претърпява трансформации в своя химичен състав и освобождава токсично вещество, наречено акролеин. Именно то предизвиква повишените рискове от сърдечни заболявания и рак.

Това важи дори за зехтина, който иначе допринася много ползи на организма. При това, зехтинът освобождава акролеин, когато достигне точката на димене (граничната температура на всяко масло) – а тази точка при него е много по-ниска, отколкото при другите масла. Ето защо соевото, царевичното, слънчогледовото и рапичното масло са много по-подходящи за дълбоко пържене от зехтина.

3. Температурата. Идеалната температура за пържене на храна е между 180°C и 190°C - зехтинът обаче се разгражда преди това, докато другите масла издържат на температури над 200°C. Шампион в това отношение е соевото масло, което се разгражда при 230°C. Тук си заслужават внимание два съвета: първо, купете си готварски термометър, за да следите температурата на маслото; второ, избягвайте добавянето на повече масло по време на готвенето – защото е важно всичкото да се загрее наведнъж. Иначе температурата ще бъде неравномерна, което ще накара картофите да поемат масло без пържене, да са по-малко хрупкави и да отнемат повече време за готвене. В идеалния случай те трябва да са сухи и хрупкави.

Най-вкусните пържени картофи за 5 минути. Този ТРИК обиколи интернет!

4. Нарязването. Режете картофите на по-малки, еднакви парчета. Така ще се изпържат по-равномерно и няма да удължите времето за сготвяне. Използването на подходящ нож също помага.

5. Потапянето. Не слагайте всички картофи наведнъж. Това води до спадане на температурата на маслото и до омекването им. Гответе ги на партиди, за да поддържате температурата.

6. Картофите. Не купувайте готови замразени картофи! Тази индустриализирана версия се пържи два пъти (веднъж по време на производството, преди да бъдат замразени, и след това ги пържите вие). Така поемат повече наситени мазнини - най-вредните и свързани със здравословни проблеми. Замразените съдържат и значително количество консерванти. Домашните картофи си остават най-добрият вариант.

7. Начинът на готвене. Можете също да разнообразите начина на сготвяне. Приготвените във въздушен фритюрник (който не използва олио), печените или дори сготвените в микровълновата фурна са също толкова вкусни, колкото и пържените.

Внимание! Статията е информативна и не включва медицински указания. Търсете винаги медик-специалист по въпросите, разглеждани в нея!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com