Как гримът може да навреди на очите ви

2012
Как гримът може да навреди на очите ви
Снимка: Dennis Von Dutch / Pixabay

Повечето козметични продукти се използват от много жени. Но ако се прилагат по неправилен начин и се пренебрегват правилата за хигиена, гримът може да навреди на очите.

Според Eyecare NG, някои рискове са свързани директно със самите козметични продукти. Други – с реакцията на тялото към химическите компоненти на козметиката или материалите, използвани при нейното приложение. Експертите представиха основен списък с рискове, свързани с грима на очите.

Чуждо тяло в окото

Остатъците от грим продукти могат да попаднат в очите по време на употреба, причинявайки дразнене и дискомфорт. Понякога тези мални парценца се натрупват в окото за дълъг период от време, прониквайки дълбоко под клепача или върху роговицата и конюнктивата, което може да нарани повърхността на окото.

Увреждане на роговицата

Може да се получи увреждане на роговицата, ако гримът за очи попадне под клепачите и надраска роговицата, докато човек мига. Това може да стане и ако апликаторът за грим случайно попадне.

Алергични и възпалителни реакции

Някои продукти за грим за очи съдържат компоненти, които могат да станат причина за алергични реакции при човека. Обикновено такива реакции се характеризират с подуване, зачервяване и сълзене, както и сърбеж на клепачите. Ето защо е важно да изберете хипоалергенна козметика, както и добре да знаете към какво сте алергични.

Натурални продукти за премахване на грима

Почистването на лицето е едно от най-важните условия, за да бъде кожата ви здрава и чиста. За да може тя да се регенерира и да диша, е ...

Инфекции на очите

Инфекциите на очите като конюнктивит и блефарит могат да възникнат заради нехигиенична употреба на козметиката за очи. Гримът може също да влоши вече съществуваща очна инфекция. Затова козметиката не трябва да се споделя с други хора. Не е известно от каква инфекция страдат те и е лесно тя да се прехвърли върху ващите очи.

Синдром на сухото око

Гримът може да причини или да влоши синдрома на сухото око, ако не се прилага по правилния начин. Тежкият грим за очи може да запуши мейбомиевите жлези (мастните жлези в клепача, отговорни за производството на маслен слой на слъзния филм. – Профил), което води до сухота в очите.

Съвсем наскоро експерти от Американската академия по офталмология дадоха няколко съвета как да направите грима безопасен за очите, а именно:

Четка или гъбка за грим да изберем

Може би сте пред дилема - четки за за грим ли да си вземете или гъба? Когато влезете в магазин за козметика, със сигурност започвате да...

•             Използвайте само козметика, предназначена за кожата около очите. Предпочитайте такава, която съдържа силни химикали.

•             Редовно сменяйте грима, много продукти траят до три месеца. Бактериите се развиват особено в кремообразни или течни среди, като очна линия или спирала.

•             Ако развиете инфекция на очите, като конюнктивит, изхвърлете целия очен грим. Не използвайте нов, докато инфекцията не изчезне.

•             Не използвайте чужда козметика и не давайте своя на никого.

•             В магазините избирайте само апликатори и нови тестери, които другите купувачи не са използвали.

Как гримът ви състарява

Гримът има силата да подчертава любимите ви черти или да добави десет допълнителни години към лицето ви. За да не изглеждате по-възраст...

•             Винаги мийте ръцете си преди нанасяне на грим.

•             Нанесете грим далеч от линията на миглите, за да не блокирате мастните жлези на горния или долния клепач, чийто секрет образува защитен слой от слъзния филм.

•             Никога не правете грим в движещо се превозно средство.

•             Премахнете целия грим от очите си преди лягане, особено спиралата.

•             Внимавайте с блестящия грим. Той може да попадне в очите и да причини увреждане или инфекция на роговицата, особено при хора, които използват контактни лещи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Кой бесарабски българин става цели 5 пъти министър-председател на България

Диета за болен стомах: какво, как и кога можете да ядете

4 причини, поради които Скорпионът управлява зодиакалния кръг

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

С какво се храни лисицата?
С какво се храни лисицата?

Въпреки че лисицата е хищник, нейното меню е твърде богато, като е разнообразено и с растителни съставки. Разбира се, в основата му, така или иначе,...