Как хуманно и ефективно да прогоните котките от градината си?

42008
Как хуманно и ефективно да прогоните котките от градината си?
Снимка: iStock

В градината, освен мушици и птици, диви животни, има и други вредители - любимите домашни котки. Те тъпчат растенията в лехите, облекчават се върху морковите и спят върху копъра. Има много народни хуманни начини за справяне с мустакати гости. Ето няколко ефективни и безопасни начина да накарате котките да не съсипват градината ви.

Използвайте аромати, които котките не харесват

● Можете да засадите лавандула или кучешки колеус около периметъра на градината или между лехите. Тези растения няма да навредят на хората, но котките не харесват миризмата им и затова ги заобикалят.

● Освен това котките не харесват миризмата на цитрусови плодове. Портокаловите кори трябва да се разпръснат между растенията.

● Ако третирате краищата на леглата с ароматни масла от цитрусови плодове, лавандула, мента или розмарин, котката ще разбере, че не е добре дошла на тези места.

Грешките, които допускате с домашните си котки

● Спрей "Антигадин" дразни рецепторите на котките и развива в тях неприязън към мястото, третирано със спрея. Вярно е, че ще трябва редовно да пръскате леглата на любимите си растения, но има ефект.

● Някои градинари се опитват да изгонят котките от лехите, като засаждат валериана, любима на котките, по краищата на градината.

● Котките обичат да се облекчават в градината, защото лехите са изкопани от пръст и е много по-лесно да направите дупка там, отколкото в необработената площ. Можете да подредите за тях малък, метър на метър, пясъчник и да го напълните с пресен пясък.

Поставете предпазна мрежа

Ако котката все още е толкова „привързана“ към вашите лехи, че нито пясъчниците, нито портокалите помагат, ще трябва да използвате по-скъп инструмент - да направите защитна мрежа. Това може да бъде ограда с дължина метър с опъната върху нея верижна мрежа, мрежа против комари върху рамка, изработена от дъги, и дори сгъваеми кутии с филм.

Най-големите домашни котки

Организирайте водни процедури за котката

Котките обикновено не обичат водата. Ето защо, когато се приближат до леглата, можете да организирате малки водни процедури за вашите домашни любимци няколко пъти. Дори ако просто поливате градината (не котките) с маркуч сутрин и вечер, котките ще се появяват там по-рядко: те няма да харесват влажната почва и капките вода върху зеленината.

Вярно е, че има породи котки, които, напротив, водните процедури могат да привлекат. Бъдете готови за и факта, че вашата писана може прояви повишен интерес към къпането.

Поръсете остър мулч върху лехите

Това може да бъде мулч от иглички, утайка от кафе, малки камъчета. Можете да покриете лехите с отрязани клони от храсти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Могат ли бременните жени да отидат на гробища: какво казват магьосниците и свещениците?

Колко време се варят яйцата за боядисване?

Как се пише: опасност или опастност?

Това са зодиакалните знаци с най-добрата интуиция!

Най-добрата рецепта за веган бъркани яйца

Защо първото боядисано великденско яйце задължително е червено?

Сварете яйцата така, за да издържат по-дълго

11-годишно дете откри останки от древно същество по-голямо от син кит

Сложете този плод до козунака, за да остане мек и пухкав по-дълго

Люлякът ще издържи 2 пъти по-дълго във вазата, ако направите това

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com