Как правилно се нанася козметика за лице сутрин и вечер?

4410
Как правилно се нанася козметика за лице сутрин и вечер?
Снимка: iStock/Guliver

Рутината в грижата за кожата е сравнително ново понятие. В малко по-далечно време всичко се е състояло в измиването на лицето, нанасянето на крем и излизане навън. Сега това положение е променено поради наличието на различни продукти и много видове козметика. Това изобилие създава известна трудност да се запомни кое се нанася най-напред, кое след кое следва и как се съчетават различните продукти.

Стъпките в нанасяне на козметични средства зависят от типа кожа. Сухата има нужда от тонизиране, а маслата не са подходящи за всеки тип кожа. Подходящ начин да се запомни как се действа е да се следва схемата, при която се започва от най-воднистите, тези с най-лека текстура продукти и минаваме към тежките и мазни текстури. Защитният фактор се нанася накрая и само сутрин.

Направете си сами: Лосион за много суха кожа

Дневната грижа за кожата минава в сравнително един и същи ритъм.

1.    Почистващото средство - това е основната част от по-грубата рутинна грижа за кожата и е добре да се прави 2 пъти на ден. Така се премахва мръсотията, потта, всякакви микроби и замърсявания и се създава чиста основа, върху която се нанасят друга козметика.

2.    Тоникът - този продукт се нанася след почистващото средство. По-чувствителната кожа се дразни от тоника, затова изборът трябва да е много прецизен. Тонерите са средства, съдържащи киселини, които действат като ексфолианти. Те са подходящи при пъпки, запушени пори, не добро премахване на мъртвите кожни клетки и бавно въвеждат кожата в режима на грижата за нея. При тях обаче може да се получи сухота, лющене и сърбеж по кожата заради наличието на киселини, особено при хора, които са предразположени към кожни проблеми - екзема, розацея и други.

3.    Серумите - серумите са следващата стъпка козметични средства в рутинната грижа. Добре е да съдържат витамин С, защото той е най-доброто средство за защита от вредните слънчеви лъчи. Може да се използва по всяко време на деня.

4.    Хидратиращи средства - хидратиращият крем се използва според типа кожа. Може да бъде овлажняващ, за да задържи водата в кожата. Може да е омекотяващ, за да създаде защитна бариера за улавяне на водата. Може да е оклузивен, за да запази водата в кожата. Същото се отнася и за околоочния крем, независимо дали основната цел е борба с бръчките, или торбичките под очите или пък целта е да се атакуват тъмните кръгове.

5.    Слънцезащитни средства - независимо от тена, защитата от слънцето е всекидневна грижа. Слънцезащитният крем може да предпази кожата от рак, ранно стареене и бръчки.

Бюти съвети: 10 задължителни неща за всеки тип кожа

Нощна рутинна грижа за кожата

1.    Почистващо средство - премахва грима и нечистотиите от деня.

2.    Маска за лице - пожелателна, но не и задължителна. Тази стъпка се прави след почистване на лицето, 2 пъти седмично

3.    Тоник - мястото му е както при дневната грижа.

4.    Ретинол - увеличава колагена в кожата, изравнява тена и подобрява тонуса на кожата. Може обаче да направи кожата по-чувствителна, което изисква перманентна грижа през деня.

5.    Серум - премахването на горния слой мъртви клетки действа озаряващо на кожата.

6.    Хидратиране - при суха кожа са подходящи по-мазни нощни кремове, може да се сложи и някакво олио. Накрая се нанася околоочен крем.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

С какво се храни синигерът?

"Русият" шоколад на Франция срещу розовия на Швейцария: Кой ще спечели битката?

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Лунен календар за април 2024: В кои дни НЕ трябва да харчите пари

Лалетата ще издържат 2 пъти по-дълго, ако сложите това във вазата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com