Как се играе правилно Ганкино хоро – ще ви е нужно

31724
Как се играе правилно Ганкино хоро – ще ви е нужно
Снимка: iStock

Докато правото хоро го владеем всички или почти всички, то популярното със сложността си и обикновено бързото си темпо народно хоро от Северняшката фолклорна област – Ганкино хоро – ще затрудни много от дамите.

Ганкино хоро се играе най-често в Оряховско, Белослатинско и Плевенско, но на празници се свири в различни части на страната. За да не се чувствате неловко и да останете на масата, гледайки другите как се забавляват, защото не знаете как се играе правилно Ганкино хоро, може да поправите пропуска и да овладеете стъпките, тайните и тънкостите му още сега.

Макар да е трудно и бързо хоро, може да научите как се играе правилно само за няколко часа, ако сте мотивирани и имате желание, а ние сме тук, за да ви помогнем в това начинание. Нещо повече – ще ви разкажем за произхода на името му, за фолклорната област, на която го дължим и други любопитни факти, с които да смаете приятелките си.

В кои други страни се играе хоро?

Ганкино хоро – какво знаем за него?

Ганкино хоро е сред най-популярните хора заедно с Дунавското в една от шестте – най-колоритната и многолика фолклорни области у нас – Северняшката, обхващаща части от Стара планина и цялата Дунавска равнина.

Може би именно големите ѝ размери и това, че е най-голямата у нас я правят толкова многолика и богата на тактове, народни носии, фолклорни облекла, отличаващи се с пъстротата и богатството на украси и бродерии, богатство, което присъства и по отношение на народните танци в областта – хората.

За Северняшката фолклорна област са характерни живите, бързи и игриви хора, които се играят леко и с малки стъпки, но обикновено са трудни и изискват не само познаване на стъпките, но и много енергия, тъй като са свързани с много подскоци и са бързи. Хората в тази фолклорна област се играят в кръг или полукръг и всичко казано до тук неминуемо се отнася и за Ганкино хоро, което днес ни интересува най-силно.

Ганкино хоро, едно от тези, с които свързваме Северняшката фолклорна област, е кръстено на името на жена, за която се пее в първоначалния текст: „Ес нагоре, Гано, ес надолу”.

Кое българско хоро се смята за най-трудното за изиграване?

Ганкино хоро – как се играе?

Ганкино хоро се брои „раз-два-три-и-четири-пет”. Ако ще се хващате на него, заредете се с енергия и се снабдете с чифт удобни обувки. Бързо хоро, с много подскоци, много живо и енергично, то може да се окаже предизвикателство за дългата празнична рокля и високите ви токчета.

Хороводецът често извива хорото в различни посоки, като така се образуват красиви фигури, но за начинаещите това прави справянето със стъпките още по-трудно – бъдете готови за това, ако попаднете на хороводец, вещ в танците и по-специално в народните хора и Ганкино хоро. Не е случайно, че Ганкино хоро е сред т.нар. криви хора – характерният сложен такт, ритъмът и именно тези фигури, за които говорим, са причината за това. И макар да има различни разновидности на това хоро, обикновено се играе в кръг – затворен или отворен, а играещите го са с ръце хванати за длани, свити в лактите или обтегнати, спуснати ниско долу. А какви са стъпките?

Трудно ще е да ги опишем с думи, тъй като са свързани с много движения, подскоци, връщане назад и не могат да бъдат  пресъздадени със силата на думите, но може да ги видите онлайн – има налични и самоучители, и клипове, показващи цялата красота на Ганкино хоро, както и материали на забавен каданс, за да може да попиете стъпките на хореиграчите и да изненадате всички, които си мислят, че не знаете как се играе Ганкино хоро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Еремия 2024 г.: Традиции и обичаи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо
Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Ако знаете как правилно да приготвите агнешкото месо, вкусът му няма да има равен. Ще се получи една незабравима феерия от аромати, галещи небцето. Ако...