В кои други страни се играе хоро?

4453
В кои други страни се играе хоро?
Снимка: iStock

В България хорото е символ на българските традиции, обичаи, национално съзнание. Според определението от Българския тълковен речник хорото е “народен танц, който се играе от заловени (обикн. в кръг) хора, както и музиката към него”. Предполага се, че думата идва от латински или гръцки. На латински chorus означава “сбор от танцувачи и свирачи”. На гръцки думата choros означава “хоровод, игровод - хоро, което се играело в Древна Гърция в чест на музата на хорото и танца Терпсихора”.

Макар хорото е традиционен български танц, подобен танц се играе и в някои други страни.

“Хора” в Румъния и Молдова

В Румъния и Молдова се играе традиционен фолклорен танц, наречен “хора”. Танцьорите се хващат за ръце и образуват кръг, танцувайки обикновено в посока обратна на часовниковата стрелка. Всеки танцьор следва последователност от 3 стъпки напред и 1 стъпка назад.

Кое е най-трудното българско хоро?

Танцът обикновено се придружава от музикален акомпанимент от инструменти като цимбал, акордеон, виола, цигулка, саксофон, тромпет или панфлейта. Танцът хора е особено популярен при сватбени празненства и фестивали и е важна част от социалните забавления в селските райони.

Сред най-известните хори е "Hora Unirii", която се превръща в румънска патриотична песен и е била химн, когато Влахия и Молдова се обединяват, за да образуват Княжество Румъния през 1859 г. В Новогодишната нощ срещу 2007 г., когато Румъния става член на Европейския съюз, хората играха хора на музиката “Ода на радостта”. 

“Оро” в Северна Македония

В Северна Македония наричат танца “оро”. Произходът на думата “оро” варира от използването й за социализиране и празненства до исторически танци преди влизане в битка. Популярно е “тежкото оро”, което традиционно се играе само от мъже, чиято музика отразява мъката и тъгата от войната. Орото се играе в кръг, като мъжете и жените се държат един с друг за ръце. Оро се играе на празненства като сватби, кръщенета, имени дни, национални и религиозни празници, юбилеи и рождени дни.

Кои са най-трудните български хора, които се танцуват?

Израел

В Израел е популярна т.нар. музика “клезмер”, на фона на която се танцува танц в кръг, известен като “хора” horah. Израелското хоро е широко разпространено сред еврейската диаспора и играе основна роля в съвременните израелски фолк танци. Еврейският фолк танц е свързан с евреите и юдаизма. Танцът отдавна се използва от евреите като средство за изразяване на радост и други емоции.

Обикновено хора се танцува на музиката на Хава Нагила. Традиционно се играе на еврейски сватби и други празненства в еврейската общност. Популярността на хора в Израел се приписва от някои на румънския еврейски танцьор Барух Агадати. През 1924 г. той е хореограф на спектакъл, изнесен от работническия театър “Охел”, който обикаля долината Йезреел. Танцът става популярен като “хора Агадати” и има огромен успех там. Танцът е повлиян от румънски и някои особености на руските танци. С течение на времето се развива и в средата на 40-те години на миналия век създателят му казва, че вече се е превърнал в истински народен танц.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com