Каква е била традиционната българска закуска в миналото?

16223
Каква е била традиционната българска закуска в миналото?
Снимка: iStock

Докато днес закусваме мюсли, кроасани, бургери, английска закуска – бекон с яйца – и други изкушение на съвременния свят, то в недалечното минало традиционната българска закуска е приготвяна в дома и е била пряко свързана с наличните продукти, отгледани от ръцете на българите в земята им или в обора.

Млечните продукти били широко застъпени в закуската независимо дали самостоятелно, или като част от тестено изделие, каша или печиво. Какви вкусотии са поднасяли бабите ни на семействата си в миналото и каква е традиционната българска закуска, присъствала на масата, ще разберем сега.

Традиционната българска закуска в миналото – коя е тя?

Традиционната българска закуска в миналото не се е хапвала на крак. Въпреки тежката работа, която очаквала дедите ни и в къщата, и в обора, и на нивата, те винаги намирали време да закусят, седнали заедно със семейството, и не хапвали полуфабрикати не само защото нямало такива, а защото сами отглеждали пресни продукти.

7 здравословни (и вкусни) закуски, които подобряват работата на мозъка

Сред най-често хапваните вкусотии, част от традиционната българска закуска в миналото – били кашата с прясно мляко, наричана в Родопите каша с пресник, надоено сутринта от добитъка в обора, качамакът, редица тестени пържени вкусотии като пържени филийки, мекици, бухти, кулинарни удоволствия, изискващи работа с точилката – баницата и др.

В кашата дедите ни слагали мляко, сирене – пресни, вкусни и истинни, тъй като повечето отглеждали животни, помагащи им в случая. Истински, пресни и вкусни били и продуктите за традиционния родопски качамак. Ако днес приготвите традиционната българска закуска в миналото, може да останете разочаровани и да не откриете в нея вкуса, който си спомняте от детството.

Причината не е в рецептата, не се съмнявайте дали сте попаднали на автентична такава, а във факта, че приготвяте тази закуска с продукти от магазина, съдържащи много вода, нишесте и дори палмово масло, ако са некачествени и имитиращи продуки, а не чисто мляко. Не съумеете ли да откриете истинско прясно издоено мляко, от което да се научите да подквасвате и кисело и да подсирвате и прясно истинско сирене, може да се спрете на традиционна закуска, представена от варива.

Макароните, юфката, кус-кусът били често приготвяни и поднасяни на трапезата, като ако приготвите юфката сладка, а макароните с яйца на фурна, няма защо да се притеснявате истински и качествени ли са млечните продукти в дома ви просто защото те не присъстват като продукт в рецептата за тази закуска.

НЕ яжте тези 7 храни на закуска - ще бъдете гладни и нервни цял ден

Старите българи често хапвали и попара – хляб, натрошен, поръсен със сирене, залят с гореща вода и с добавено парче масло, докато водата е вряща, за да се растопи. Ако не сте я опитвали, може да ви се стори странна. Няма и как да подозирате колко вкусен всъщност може да е хлябът с гореща вода, когато в купата има масло и сирене. И тук е важно да са качествени и маслото, и сиренето, за да се радвате на вкуса и той да ви връща в онези сладки години на детството, когато хапвахте сладки, тестени и ароматни изкушения, без да се притеснявате за фигурата си.

Ако обичате сладката закуска, мекици, бухти с мед, домашен кекс или дори сладък хляб със стафиди могат да се окажат най-подходящата за вас традиционна закуска от миналото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com