Каква е разликата между пипер и чушка?

21607
Каква е разликата между пипер и чушка?
Снимка: iStock

Този въпрос предизвиква горещи дискусии в различните части на България. В Западна България терминът "пипер" се отнася изключително към подправките, докато в Източна България, същата дума се употребява със значението на "чушка". Днес ще се опитаме да видим кой е прав и кой крив.

Пипер или чушка - Чушка или пипер

При анализ на думите се забелязва интересна тенденция. Пиперът (от смисъла на чушка) принадлежи към отдел покритосеменните, така както и пиперът като подправка. Въпреки това, има значимо разграничение между двете:

  • Първият е част от семейство Картофови
  • Вторият принадлежи към семейство Пиперови

Плодът на пипера, известен още като пиперка, често се обърква в наименованието си с чушката в Западна България, което е неправилно. В действителност, растения като фасул, грах и баклата също образува плодове от вида на чушката, но не се наричат по този начин. Следователно, въпреки общото наименование „пипер“, самото растение няма никаква ботаническа връзка с черния пипер от рода Пипер, принадлежащ към семейството Пиперови.

Откъде идва думата чушка

Смята се, че произходът на думата "чушка" е свързан със старобългарската дума "чуша", която означавала и "шушулка". Това подкрепя предположението, че "шушулка" и "чушка" споделят общ корен. Следователно, за разрешаване на въпроса, за по-правилен се счита вариантът на употреба на думата в Източна България.

История на пипера като подправка

Черният пипер, известен на европейския континент още от древността, е заемал централно място в кухнята по време на Античността. Тази ценна подправка е трябвало да бъде внасяна от Азия, където се е отглеждала в изобилие. За азиатските култури черният пипер не е бил само кулинарен акцент, но и средство с лечебни свойства. В своята „История на Римската империя“, Едуард Гибън разкрива, че включването на черен пипер в рецептите на най-скъпите римски ястия е било знак за богатство и статус на домакинството. При това, сред римляните се е разпространило мнението, че Индия „източва“ империята, тъй като цената на подправката е била изключително висока. Още един любопитен исторически факт е, че през 410 година готите обсаждат Рим. За да вдигнат обсадата изискват откуп в черен пипер, което е показателно какви висока стойност е имал той.

Великите географски открития

Една от основните причини за така наречените Велики Географски Открития от страна на европейците се корени в търсенето на нови пътища към ценните подправки. Известна е историята на Колумб, който се отправил към Индия, но вместо това открил Америка, наричайки местните жители индианци. Намерението за намиране на нов път се дължи на стремежа към откриване на алтернативен маршрут за търговия между Изтока и Запада. По това време източната част на Средиземно море е била блокирана от Османската империя, което силно е затруднявало търговията, най-вече на италианските градове-държави. По същото време, португалци и испанци търсят алтернативни маршрути, които да им позволят да избегнат блокадите на османците. Още повече при съкращаване на пътя се очаква да падне и цената на подправките. Португалия пръва успява да намери пряк път към Индия през нос Добра Надежда, което им осигурява значително предимство пред другите европейски нации и им позволи да установят монопол върху търговията с Индия.

В случая няма верен или грешен отговор. Просто в различните краища на Българя, думата се използва с по-различно значение. Така че трябва да сме готови да попаднем на различна употреба на думата пипер от тази, с която сме свикнали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко дълго могат да се съхраняват боядисаните яйца

Пожелания за Гергьовден

Гергьовден 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com