Какви храни и напитки трябва да избягвате, за да живеете наистина дълго

13896
Какви храни и напитки трябва да избягвате, за да живеете наистина дълго
Снимка: iStock

Изследванията показват, че един на всеки пет смъртни случая се дължат на неправилното качество. Геронтолозите са идентифицирали храни и напитки, които имат особено негативен ефект върху продължителността на живота.

Алкохол

Алкохолът, според специалистите, е имуносупресор, което го прави опасен за възрастните хора. Това значително увеличава риска от развитие на чернодробно заболяване и сърдечна недостатъчност, както и високо кръвно налягане, споделят експертите.

Обработено месо

Изследване, публикувано в медицинското списание BMJ, показва, че има връзка между яденето на големи количества преработени меса като бекон и шунка и повишения риск от смърт. На свой ред Световната здравна организация (СЗО) класифицира колбасите, шунката и бекона като канцерогени.

Захар

Захарта води до стареене на лицето и тялото чрез процес, наречен гликация (комбиниране на захари с протеини). Според изследване, публикувано на уебсайта на Британската асоциация на дерматолозите, видимите ефекти от гликацията (бръчките) обикновено се появяват при жени на възраст около 35 години. Хроничните високи нива на кръвната захар също водят до по-бърз когнитивен спад, според диетолозите.

Бързо хранене

Вътрешната медицина на JAMA проследява храненето и здравето на над 44 000 мъже и жени във Франция на възраст около 58 години в продължение на 8 години. Храните на участниците в проучването се състоят от 29% ултрапреработени храни. Проучването регистрира 602 смъртни случая, най -вече от рак и сърдечно-съдови заболявания.

Скара и кебап

Месото на скара преди овъгляване произвежда съединения, които причиняват рак при лабораторни животни, според Националния институт по рака. Изследователите също така установили, че увеличаването на консумацията на червено и преработено месо с 3,5 порции на седмица в продължение на повече от осем години увеличава риска от смърт с 10% през следващите осем години.

Всъщност, дълголетието до голяма степен зависи от начина на живот, от това как и какво яде човек, към какви навици се придържа. Вредните навици в ежедневието могат да докарат много неприятности и здравословни проблеми. Мнозина не подхождат сериозно към този проблем и скъсяват живота си с години. Никой не твърди, че трябва да се отказвате от любимите си храни напълно, но умереността е важна. Придържайте се към здравословно ежедневно меню и от време на време похапвайте по малко от „вредните“ храни, но с мярка. Не забравяйте, че ако на вас не ви пука колко ще живеете, хората, които ви обичат не мислят така.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com