Какви са ползите от плача?

1996
Какви са ползите от плача?
Снимка: iStock

Като уникално за хората явление плачът е естествен отговор на редица емоции, от дълбока тъга и скръб до изключително щастие и радост. Но дали плачът е полезен за вашето здраве? Изглежда, че отговорът е "да". Медицинските ползи от плача са известни още от класическата епоха. Мислители и лекари от Древна Гърция и Рим твърдят, че сълзите действат като очистително средство, като ни отводняват и пречистват. Днешната психологическа мисъл до голяма степен се съгласява с това, като подчертава ролята на плача като механизъм, който ни позволява да се освободим от стреса и емоционалната болка.

Плачът е важен предпазен клапан, най-вече защото задържането на трудни чувства в себе си, което психолозите наричат потискащо справяне, може да бъде вредно за здравето ни. Проучванията свързват потискащото справяне с плача с по-неустойчива имунна система, сърдечносъдови заболявания и хипертония, както и с психични състояния, включително стрес, тревожност и депресия. Доказано е също, че плачът засилва поведението на привързаност, като насърчава близостта, съпричастността и подкрепата от страна на приятелите и семейството.

Ето защо е хубаво да плачете от време на време!

Не всички сълзи са еднакви

Учените разделят течния продукт на плача на три различни категории: рефлекторни сълзи, непрекъснати сълзи и емоционални сълзи. Първите две категории изпълняват важната функция да отстраняват замърсяванията от очите ни, като например дим и прах, и да смазват очите ни, за да ги предпазват от инфекции. Съдържанието им е 98% вода. Именно третата категория, емоционалните сълзи (които изхвърлят хормоните на стреса и други токсини от организма ни), е тази, която потенциално предлага най-много ползи за здравето. Изследователите са установили, че при плач се освобождават окситоцин и ендогенни опиоиди, известни още като ендорфини. Тези добри химикали помагат за облекчаване на физическата и емоционалната болка. Популярната култура, от своя страна, винаги е познавала стойността на добрия плач като начин да се почувстваш по-добре, а може би дори да изпиташ физическо удоволствие. Милионите хора, които са гледали класически филми, предизвикващи сълзи, като "Титаник", вероятно ще потвърдят този факт.

Плаче ми се без причина - разберете защо?

Преосмисляне на плача при момчетата и мъжете

"Знам, че мъжът не бива да плаче", гласи текстът на една популярна песен, "но тези сълзи не мога да задържа в себе си". Тези думи накратко обобщават дилемата на много мъже относно изразяването на емоциите. Още от ранна възраст на момчетата се казва, че истинските мъже не плачат. Когато пораснат, тези момчета могат да натъпчат чувствата си дълбоко в себе си и да се отдръпнат емоционално от близките си, да се самолекуват с алкохол или наркотици или дори да се самоубият. Ето защо много мъже трябва да усвоят умения как да възстановят връзката с емоциите си. В идеалния случай обаче това обучение трябва да започне още в началото, вкъщи или в училище, като възрастните осигурят на момчетата възможност да говорят за трудните чувства.

Кога сълзите са проблем?

Има моменти, когато плачът може да е признак за проблем, особено ако се случва много често или без видима причина, или когато плачът започне да влияе на ежедневните дейности или стане неконтролируем. Обратно, хората, страдащи от някои видове клинична депресия, всъщност може да не са в състояние да плачат, дори когато им се иска. Във всяка от тези ситуации е най-добре да се обърнете към медицински специалист, който да диагностицира проблема и да предложи подходящо лечение.

Какво се случва с тялото ни, когато плачем

Изводи

Колкото и да е трудно, най-добрият начин да се справите с трудните чувства, включително тъгата и скръбта, е да ги приемете. Важно е да си позволите да поплачете, ако ви се иска. Не забравяйте да отделите време и да намерите безопасно място, където да поплачете, ако имате нужда от това. Много хора свързват плача по време на скръб с депресия, докато всъщност той може да бъде признак на изцеление. Научаването на момчетата и младите мъже, че е нормално да плачат, може да намали негативното поведение по отношение на здравето и да им помогне да водят по-пълноценен живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Какво никога не се прави през Страстната седмица?
Какво никога не се прави през Страстната седмица?

В Църквата думата страст се използва в два случая: когато се говори за неестественото, греховно влечение на душата, например за страстта на пиянството,...