Плаче ми се без причина - разберете защо?

36589
Плаче ми се без причина - разберете защо?
Снимка: iStock

Експертите посочват няколко причини, в резултат на които можем да се разплачем без осъзната причина. Тук, разбира се, съвсем не става дума за бременност, където хормоните изиграват ключова роля.

Това да се разплачете на трогателен епизод от филм, при първия танц на булката и младоженеца на сватба или при сърцераздирателна реклама, свързана със защитата на животните е разбираемо!

Сълзите са полезни. Защо да плачем и от тъга, и от радост?

Сълзите, както и смехът, са естествена човешка реакция. Никой не се срамува да се смее, но повечето хора крият сълзите си или ги сдържа...

Това са изцяло логични причини на сълзи

При тях е много допустимо да сте трогнати, да съпреживявате, да изпитвате емоции и да имате изблици. Ние обаче ще поговорим за един друг тип плач без причина. Ако чакате в автомобила си например, при натоварен трафик, на светофар и изведнъж от очите ви рухнат реки от сълзи.

Плаче ми се без причина – разберете защо?

Кратки изблици и спонтанни сълзи, това най-вероятно ще ви накара да сте в недоумение „Защо плача сега?“ или „Какво е предизвикало такава реакция?“.

Експертите посочват пет вида причини за подобно поведение:

Какво се случва с тялото ни, когато плачем

Вашето тяло може да предизвика базови, рефлексни и психически сълзи. Базовите сълзи са отговорни за поддържането на очите ви влажни, ре...

1. Хормоните

Дните преди менструацията у жените могат да се появят бурни емоции. Когато нивата на прогестерон и естроген са отговорни за настроението, това отключва негативни емоции капризност, раздразнителност, пристъп на плач.

За облекчаване на симптомите

Качеството и пълноценния сън, намаляване или премахване на алкохола и кофеина, допълнителните грижи, в т. ч. медитация, релаксиращи вани, масажи могат да помогнат положителен ефект над настроението ни.

2. Депресия

Риданията на тъжните филми повдигат настроението

Учени изясниха, че сълзите, които роним при тъжни филми, всъщност допринасят за подобряване на настроението. Изследването е публикувано...

Пристъпите на плач, тъга са естествени, но ако траят в продължение на седмици или месеци, се превръщат в сигнал за по-задълбочено разстройство. Диагнозата е депресия. Клиничната депресията често е в резултат на други симптоми, като прекалена умора, липса на удоволствие от събития и неща, на които сте се радвали, а в някои случаи и физическа болка.

3. Екстремен стрес

Всеки човек е изпитал поне един път в живота си стрес! Ако, обаче сте свикнали да задържате в  себе си негативни емоции, не е изненадващо, че изведнъж се разплаквате без причина. Прекомерният стрес може да доведе до разклатено физическо състояние и да провокира заболявания. Последните може да са от типа храносмилателни разстройства или сърдечни заболявания.

4. Тревожност

Ако в по-голяма част от време си сте в състояние на паника, пеперуди в стомаха и с препускащо сърце, това може да е причината за пристъпи на плач. Тревожните разстройства са много срещани, не само при жените. Епизодите на плач са главно в резултата на тревожно разстройство. Те могат да се коригират с помощта на специалисти и медикаменти.

Със сълзи и рев наистина може да се постигне много

За децата плачът е обичаен метод да манипулират околните, постигайки от тях желаното – бонбон, играчка или просто внимание. От та...

5. Умора

Бебетата плачат, когато им се спи, това се наблюдава и при възрастните, макар, че повече не го осъзнават. Раздразнителност, тъга липсата на сън са все пристъпи на умора, а те много пъти водят до необясними сълзи.

Нуждите от сън са в различен обем и количество, при различните хора. Нормалното количество на сън за възрастен е между 7-8 часа сън за денонощие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com