Какво да направите, ако смятате, че партньорът ви има проблем с алкохола?

2598
Какво да направите, ако смятате, че партньорът ви има проблем с алкохола?
Снимка: iStock

Ако някой, когото обичате, злоупотребява с алкохол, ето откъде да започнете.

СКЪПИ Д-Р. ДЖЕН,

Приятелят ми преживя много трудно пандемията. Той е социален човек и изолацията му беше тежка. Но през последните няколко месеца, по време на срещи с приятели или нашата седмична вечер за срещи, забелязах, че пиенето му е нараснало до такава степен, че ще припадне и ще стане войнствен и подъл. Когато говоря с него за това, той става наистина отбранителен. Той смята, че тъй като не пие всеки ден и "може да спре, когато пожелае", че няма "проблем с пиенето", но аз моля да не кажа. Какво трябва да направя? — Загрижен партньор

СКЪПИ, Загрижени,

Не е тайна, че в момента хората употребяват и злоупотребяват с алкохол, за да се опитат да притъпят чувствата си, да управляват стреса, да облекчат скуката и да се справят с психични проблеми като депресия и тревожност. Проучванеустанови, че продажбите на алкохол са се увеличили с 54%, а общото потребление се е повишило с 23%. Изследователите също така отбелязват, че употребата на алкохол се увеличава по-специално при алкохолиците.

А когато става въпрос за препиване – дефинирано като пиене, което повишава нивата на алкохол в кръвта до 0,8 (обикновено пет питиета за мъж и четири за жена) – може да бъде особено трудно да накарате партньора си да се съгласи на лечение. Твърде често чувам хора с този проблем да казват точно това, което казва гаджето ви – че тъй като понякога могат да изпият само едно или две напитки или че нямат „нужда“ от питие всеки ден, няма истински проблем. Не е нужно да ви казвам това, но това наистина е голям проблем. Да живееш с някой с проблем с препиването е като да чакаш бомба със закъснител да избухне.

Можете да се чудите за разликата между злоупотребата с алкохол, зависимостта и алкохолизма, но според мен това е загуба на време. Когато имате някой, който се напива и някой, когото обичате, му казва, че има проблем, време е за помощ.

Ето няколко съвета за разговор с партньора ви, ресурси, които могат да им помогнат да получат помощта, от която се нуждаят (включително виртуални ресурси), както и как да се защитите вие в процеса.

Насърчете ги да получат помощта, от която се нуждаят, чрез Анонимни Алкохолици, терапевт за пристрастяване или дори рехабилитация.

Едно нещо, което е много важно да знаете, е, че може да бъде изключително опасно за тези, които ежедневно пият тежко, да се откажат. Внезапното оттегляне може да доведе до треперене, халюцинации, гърчове и дори смърт. Детоксикацията трябва да се извършва под лекарско наблюдение. Ако не извършвате детоксикация под медицински контрол в стационарно заведение, добра идея е да получите насоки от интернист.

Ето някои от наличните ресурси за вашето гадже, за да получи помощта, от която се нуждае:

1. Присъединете се към Анонимни алкохолици. Най-големият успех, който виждам, е работата с програма от 12 стъпки като Анонимните алкохолици. (Въпреки че АА е оригиналът, има и базирани на 12 стъпки програми за други пристрастявания, като Анонимни пристрастени към секса и любовта или Анонимни наркомани.) АА е безплатна и има срещи денонощно и по целия свят. 

2. Намерете терапевт за зависимости. Друга възможност е да работите с терапевт, който е специалист по пристрастяване. Може да е полезно да имате ръководство за справяне с чувствата и проблемите, когато се появят. Обикновено, след като дадено вещество бъде премахнато, всички чувства, с които не сте се справили – като травма, болка от детството и негодувание – изплуват на повърхността, така че повечето хора са силно емоционални в началото на трезвостта. Може да се почувствате уязвими, като да ходите без кожа, поради което е важно да имате подкрепа през това време. Ако приятелят ви не желае да отиде на програма от 12 стъпки, работата с терапевт за пристрастяване може в крайна сметка да му помогне да влезе в програма като АА.

Защо трябва да се радваме, че сме имали връзка с грешния човек?

3. Стационарна рехабилитация. Стационарната рехабилитация може да бъде добър вариант. Повечето използват 12-стъпков модел и могат да наблюдават детоксикация. Важно е да се отбележи, че въпреки че може да осигури чудесна основа за трезвеност, много хора, особено пиячи като гаджето ви, не желаят или не могат да отделят 30 (или 60 или 90) дни отсъствие от работа и често е непосилно скъпо, дори когато застраховката покрива част.

Проучете собствената си роля в насърчаването на поведението - и потърсете външна помощ, за да прекъснете цикъла.

Пристрастяването възниква в система и като значима друга на вашия партньор, вие сте част от тази система. Това означава, че докато поведението на партньора ви не е по ваша вина, важно е да погледнете навътре, за да видите как може по невнимание да активирате поведението.

Благоприятното поведение може да бъде под формата на извинения за пиещия, прикриване на него, игнориране на опасно поведение, неизразяване на истинските ви чувства, поставяне на неговите или нейните чувства на първо място или обвиняване на други хора или ситуации за поведението на пиещия.

Има няколко неща, които можете да направите, за да прекъснете цикъла.  Може да е полезно да потърсите терапия за себе си. Ако стигнете до заключението, че срещите с разрушителни партньори са модел на поведение, вкоренен в чувството, че не заслужавате страхотен партньор, вашият терапевт може да ви помогне да осигурите подкрепа, за да ви помогне да прекъснете цикъла. Професионалист също може да ви помогне да осигурите подкрепа, за да напуснете връзката, ако поведението на приятеля ви не се промени.

Ако партньорът ви отрича и е отказал помощ, може да се наложи да предприемете интервенция.

Хората често имат погрешното убеждение, че интервенцията е мястото, където приятели, семейство и близки се събират и заплашват или засрамват злоупотребяващия с вещества. Това не е така. Когато е направено правилно, актът на любов е да спасиш нечий живот, а не да го унижиш.

5 златни правила за успешна връзка

Една намеса трябва да е свързана с обединяването на хората, които той или тя обича, за които се грижи и уважава; тези, които имат най-голямо влияние върху тях. Всеки човек казва на алкохолика неща, които обича за него, споделя смислени истории и говори за това как зависимостта е навредила на връзката. След това всеки човек трябва да уведоми алкохолика за своята "долна линия" - какво ще направи или ще спре да прави, ако не получи помощ. (Например, „Кевин, обичам те твърде много, за да те гледам как се самоунищожаваш. Ако не получиш помощ, няма да те оставя да се блъснеш на дивана ми, когато Джоди те изрита от къщата за пиене“ или „Сюзън , ако не получите помощ, не мога да ви позволя да прекарвате повече време с племенниците си.") Това трябва да са значими загуби. Понякога това може да означава оттегляне от връзката, докато той или тя получи помощ.

Наличието на опитен интервенционист, който да ви помогне в процеса, може да направи нещата по-гладки, но можете също да го направите сами.

В АА казват, че алкохолизмът е „прогресираща болест“. С други думи, ако някой с проблем с алкохола не получи помощ, това ще ескалира.

Това означава да се предпазите от саморазрушителното поведение на приятеля си. Имайте предвид, че ако той прояви насилие към вас по време на прекъсванията си, трябва да се отдалечите за собствената си безопасност - това не подлежи на обсъждане.

От друга страна, ако вашият партньор разпознае проблема и действително получи помощ, това може да задълбочи връзката ви. Мъжете и жените, които виждам, да се борят със зависимостта и получават помощ, са едни от най-проницателните, свързани хора, които виждам; в крайна сметка да можеш да работиш върху нещата си, каквито и да са те, е страхотно качество на партньора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не казвайте на мъжа си: Тази маска за коса с бира върши чудеса

Според науката, ако казвате благородни лъжи, значи сте добър човек

Ето какво да направите след развода с брачната си халка и годежния пръстен

Как да разберете още в магазина, че плодовете и зеленчуците са пълни с нитрати

Открийте заболявания, за които не подозирате с този бърз домашен тест

Как да научим кучето да не се дърпа при разходка?

Знаете ли как се размножават охлювите?

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Стихотоврение за 18 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com