Какво е любов или многото лица на любовта

11627
Какво е любов или многото лица на любовта
Снимка: iStock

Чувство, емоция, магия, химия или осъзнат избор на партньор, с когото да споделиш пътя си? Какво е любовта? Многолика, издигаща ни на крилата на щастието, отнемаща разумната ни преценка, правеща ни и най-силния, и най-слабия човек на света – тя има толкова лица, колкото различни са взаимоотношенията между влюбените.

Любовта като химия

Любовта може да се разглежда като химическо и биологическо явление. В организма на влюбените се наблюдават повишени нива на хормоните допамин, тестостерон, норадреналин, като първият обяснява приповдигнатото настроение на изпитващия любов, а последният – пеперудите в стомаха на влюбения. Научно обосновано е и твърдението, че любовта трае 3 години, след което е заменена от уважение, обич и привързаност. Толкова време е нужно, за да се преустанови повишеното производство на допамин и влюбеният да се приземи от облаците на земята. Разбитото сърце също е реално състояние. Това не е просто метафора, а синдром, при който страдащият влюбен изпитва физически симптоми като задух, болка в сърдечната област, сърцебиене. Някои учени сравняват любовта и показателите, че сме влюбени, с тези, сочещи обсесивно-компулсивно разстройство.

Изреченията, които издават, че мъжът си пада по жената

В днешно време става все по-трудно да различиш истината от лъжата, добрите намерения от нечистите такива. А още по-сложно е да усетиш к...

Любовта като доверие

За зараждането на любов са нужни химия, хормони, подходящ обект от противоположния пол и само 4 минути. За да съхраните любовта и да бъде тя приключение и  приятно изживяване, а не кошмар и страдание, е нужно доверие. То е в основата на успешните връзки, на брака, на взаимоотношенията. Без доверие съмненията се превръщат в камъчетата, обръщащи „колата“ и съсипващи любовта.

Любовта като магия

Под въздействие на хормоните приемаме човека, в когото сме влюбени, като съвършен, идеализираме го. Любовта като магическа пръчка изтрива недостатъците му и едва когато нивата на хормоните се нормализират, двойките проглеждат и започват да намират негативни черти от характера на спътника си. Повечето считат, че той или тя са се променили. Истината обаче е, че просто магията е свършила и виждаме нещата такива, каквито са и каквито винаги са били, но ние сме били слепи за тях.

Любовта като щастие или тъга

Ако един мъж е ВЛЮБЕН, той ще прави това!

Любовта е най-сложната емоция от всички. Когато обичате, нищо не е лесно и винаги трябва да се борите с многото препятствия. Има хора, ...

Споделената любов въздейства на тялото като лекарство, наркотик, тя събужда щастието, радостта, сетивата, дава крила и сили. Несподелената любов, нараненото сърце пробуждат тъга, изнервеност, депресия. Любовта пряко влияе на настроението. Дори една усмивка от човека, в когото сме влюбени, може да ни накара цял ден да сияем от щастие.

Любовта като приятелство

След първата фаза на любовта, когато хормоните се успокоят и еуфорията отмине, любовта не е това, което е била в началото. Обикновено трае около 3 години, след което на нейно място се настаняват уважението, привързаността. Любовта се изменя и приятелството в основата ѝ е от съществено значение, за да продължат двойките заедно и да бъдат щастливи.

Любовта като… любов

Изживейте я. Каквато и каквото и да е. Тя е едно от най-хубавите неща, които ще ви се случат в живота. Най-събуждащото и най-разтърсващото. Най-яркото. Влюбете се в чувството да бъдете влюбени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Къде се намира най-големият язовир в света

Колко струва най-скъпата картина в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Колко държави има в Азия

Три лесни начина да изпълните дома си с аромати на пролет, освен с почистване

Евтин начин за борба с паяците: засадете това растение в дома си и ще забравите за тях завинаги!

Защо пералнята не пълни вода?

5 често срещани грешки при миене на зъбите

Как да използвате цитрусовите кори за ежедневно почистване?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com