Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е ПОЗИТИВНО хранене и как води до отслабване

27 декември 2021, 13:25 часа

Що се отнася до отслабването, със сигурност ще намерите куп диети и хранителни режими. Ако обаче ви е трудно да спазвате такива, може да опитате с т.нар. позитивно хранене. То се основава на няколко принципа: консумирайте храна без добавки, гответе домашна храна, не преяждайте и не гладувайте.

Началото на позитивното хранене се поставя от британец през 1950 година. Според него хората не се хранят естествено, защото поемат много брашно и захар. Те нанасят щети на целия организъм, водят до сърдечни проблеми, диабет и затлъстяване. В менюто на все повече хората липсвала естествената храна. Те консумират вредни храни за сметка на полезните.

Принципите на позитивното хранене се основават на това да не се броят калории и да се следи храната, а просто да ѝ се наслаждавате. В менюто трябва да бъдат включени сезонни продукти, а не преработени такива, съдържащи куп съмнителни вещества и добавки.

Препоръчително е пазаруването да се осъществява от пазари, а не от супермаркети. Най-голям дял в порцията трябва да бъде зает от растителна храна – зеленчуци. Месото трябва да бъде като гарнитура към тях. Количеството ще ви бъде достатъчно, за да извлечете полезните от него вещества. Хапвайте домашно приготвена храна – по малко и по-често.

Хубавото е, че чрез позитивното хранене човек се учи да различава и приема повече полезна храна и да ѝ се наслаждава. Разбира се, по този начин се и отслабва, тъй като преработени вредни храни биват заместени от растителна храна – лека, полезна и вкусна. Добре е менюто да бъде разнообразно.

Препоръчително е на масата ви да няма преработени храни, хляб, сладкиши, ориз, паста. Четете етикетите на храните и ако има нещо, което не ви звучи познато, по-добре не купувайте храната. Когато се храните, не го правете пред телевизор или компютър, хапвайте по три пъти дневно. Н

ай-добре е да се храните с близките си, защото така ще се наслаждавате на храната и на приятна компания. Между храненията не яжте вредни храните като чипсове и сладки неща. По-добре хапнете ядки или плод, ако сте много гладни. Възможно е да свалите до 6 кг през първите седмици, а после до 1 кг на седмица до постигане на желаните килограми.

За да се наслаждавате на храната, трябва да се храните бавно – така ще усетите всички вкусове и ще направите храната по-лесна за преработване. Бавното хранене се случва най-често у дома, когато не сте обезпокоявани от никого. Освен това е добре да се положително настроени, когато се храните, защото негативните мисли влияят зле на усвояването на храната.

Добавете към менюто си всички продукти, от които организмът ви се нуждае. Слушайте своето тяло, заложете на домашно приготвената храна. Превърнете готвенето и хапването в удоволствие. Скоро ще постигнете желаното тегло и ще бъдете горди със себе си.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес