Какво означава, ако има жълт флаг на плажа?

12791
Какво означава, ако има жълт флаг на плажа?
Снимка: БГНЕС

Вълните, разбиващи се на пяна в брега, могат да бъдат изключително живописен пейзаж за морските ви снимки, приятно забавление за децата, но и много опасни, ако височината им преминава половин метър. Вълнението на морето се оценя по 9-бална скала, разработена от Световната метеорологична организация, като 0 и 1 означават спокойно море, гладко като огледало и без вълни, 2 и 3 бала са съответно слабо и леко вълнение, а 9 бала са гигантски вълни, надвишаващи 14 метра. Вълнението се оценя не само по височината на вълните, но и по техните сила и честота.

Колкото по-силни са вълните, толкова по-опасно е да се забавлявате с тях, тъй като е възможно да ви бутнат и потопят, дори да сте почти на самия бряг. С оглед безопасността на плажуващите спасителите имат за задача не само да наблюдават къпещите се и да оказват помощ при нужда, но и да определят разрешено или забранено е влизането във водата и да поставят необходимия обозначаващ това флаг. Новата флагова сигнализация, която замени познатите от по-ранните години черен и бял флаг, включва цветове, приличащи на тези на светофарните уредби – зелено, жълто и червено. Знаете ли какво означават те и какво например ви казва поставен жълт флаг на плажа? Важно е да се информирате по темата, за да сте с адекватно поведение на плажа във връзка с флага и вълнението на морето и да не застрашавате живота и здравето си, поемайки ненужни рискове.

Спасител: Червени са флаговете по плажовете, морето е много бурно

Жълт флаг на плажа – какво да правим?

Какво е разрешено при жълт флаг на плажа? Жълтият флаг означава внимание. Следва да се къпете с повишено внимание, да държите децата по-далеч от брега, да не влизате в морето с надувни артикули и да бъдете внимателни във водата. Не е забранено плуването, но горещо се препоръчва децата да се разхлаждат на брега с придружител, а самите вие да не пристъпвате по-голяма дълбочина от тази, при която водата достига до талията ви. Най-опасно е мъртвото вълнение, което лесно може да ви завлече вътре в морето. Ако видите място, на което липсват вълни, не бързайте да се радвате, че сте открили спокойно кътче, в което да плувате. Голяма е вероятността да сте попаднали на опасност в морето.

За вашата безопасност е от ключово значение не само да знаете какво се прави при жълт флаг на плажа, както и при останалите цветове на флаговете, но и какво следва да е поведението ви при други опасности във водата – медузи, схващане на крака, мъртво вълнение, подводна яма. Предварителната информираност относно опасностите, дебнещи ви в любимите тюркоазени води, както и познанието какво се прави във всяка една ситуация, могат не само да ви дадат увереност и спокойствие, но и да спасят живота ви или този на любимите ви хора, тъй като ще бъдете подготвени да реагирате. Наслаждавайте се разумно на отпуската си и слушайте спасителите, те са обучени да се грижат да безопасността ви.

Какво сочат другите цветове флагове – червен и зелен?

Зеленият флаг, подобно на този на светофара, сочи, че преминаването, навлизането е разрешено. Тоест може спокойно да плувате, да се излежавате върху надуваеми обекти във водата, тъй като морето е спокойно и без вълнение или с много слабо такова. Червеният цвят на флага следва да ви посочи забрана, подобно на червения цвят на светофарната уредба. При червен флаг следва да се наслаждавате на морето само от брега, тъй като вълнението е силно, височината на вълните голяма и плуването представлява риск за здравето и живота дори на плиткото.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com