Какво се произвежда в София – 10 неща за които не знаетe, че се правят в столицата ни

31490
Какво се произвежда в София – 10 неща за които не знаетe, че се правят в столицата ни
Снимка: iStock/Guliver

Столицата ни е не само най-големият и най-населеният град в България, но и един от най-бързо развиващите се. София допринася за брутния вътрешен продукт на страната ни, като извършва около 1/3 от българския износ и произвежда около 40 процента от БВП в България. Също така около 40% от разходите за дълготрайни материални активи и половината от преките чуждестранни инвестиции са направени именно в столицата. Повечето хора погрешно считат, че това е град за забавления и търговия, пропускайки или незнаейки, че в столицата е съсредоточено голяма част от родното производство, както и чуждестранните инвеститори и стотици големи предприятия осигуряват работни места на столичани, продукция за местния пазар и продукция за износ. Какво се произвежда в София? Има ли производства, които ще ви изненадат и за които не подозирате, че се извършват в такъв мащаб именно в столицата?

Какво се произвежда в София – 10 факта, които ще ви изненадат

1. Един от отговорите на въпроса какво се произвежда в София е изненадващ - 50% от полиграфическата индустрия у нас е концентрирана именно в столицата ни. Този факт е малко познат.

2. София е не само място за търговия, не просто градът на магазините и МОЛ-овете, но и градът на производството на текстил и облекло. 14% от кожухарската и обувната промишленост на страната ни са концентрирани именно в столицата.

Кои са най-скъпите квартали в София?

3. Атрактивни сектори, развиващи се с бързи темпове в столицата и привличащи чуждестранни инвестиции, са недвижимите имоти, ИТ и аутсорсинг индустриите.

4. Промишленото производство също е отговор на въпроса какво се произвежда в София.

Колко коли има в София?

5. От края на миналата година София е сладък град, станал дом на шарените шоколадови бонбони на известна марка, които се произвеждат в София за местни и чужди пазари, сред които Франция и Германия. Известните сладки изкушения са един от отговорите на въпроса какво се произвежда в града. Това е втората глобална марка на световния лидер в производството на храни и напитки, която се произвежда в България в София.

6. София е и мястото, където се произвеждат ценни задвижващи системи, необходими като компоненти за производството на медицинска апаратура. Фирмата, стъпила на нашия пазар и превърнала това в реалност, е шведска.

България е втора по ръст на промишленото производство в ЕС

7. Друг отговор на въпроса какво се произвежда в София наистина ще ви изненада. В столицата се произвеждат висок клас термопомпи, климатици, сплит системи и конвектори, осигуряващи енергийна ефективност, носители на престижна награда за ефективни климатични решения за дома.

8. Столицата ни е дом за производство на висок клас автомобилна електроника, благодарение на американска компания, произвеждаща у нас.

Коя е най-дългата улица в София?

9. За всеобщо учудване в столицата ни се произвеждат и самолетни части и авиационно оборудване за гигантите в самолетостроенето Това е един от най-малко известните факти и от най-учудващите отговори на въпроса какво се произвежда в София.

10. Гръцко-испанска компания е избрала именно София за своя завод, в който произвеждат части за електромобилите на германски гигант..

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com