Какво се случва в организма ни при прекомерна консумация на протеини

8536
Какво се случва в организма ни при прекомерна консумация на протеини
Снимка: iStock

Протеините са сред основните хранителни единици и имат изключителни ползи за организма – участват във възстановяването на клетките, в изграждането им и в редица други процеси. Те са важни макронутриенти, които ежедневно трябва да си набавяме, за да функционират всички системи и органи правилно. Сред най-богатите източници на протеини са месо, риба и морски дарове, яйца, ядки и семена, бобови култури и др.

Но какво може да се случи с тялото ни, ако прекаляваме с консумацията на тези храни. Нека видим:

Тази диета намалява риска от хипертония с 66%

Хипертонията възниква при оказването на прекалено голям натиск върху стените на артериите. Основният рисков фактор е небалансираното хр...

Какво се случва в организма ни при прекомерна консумация на протеини:

Диетите с по-голяма консумация на протеини са целящи изграждането на мускулна маса и в допълнение към това забързват метаболизма. По този начин изгаряме излишните мазнини и следователно понижаваме теглото си. Звучи доста примамливо, нали?

Но при наблягане и фокусиране само върху един от макронутриентите съществува риск да прекалим с него, като по този начин понижаваме количествата на също така необходимите ни фибри, здравословни мазнини и въглехидрати. Появява се рискът от дефицит на тези хранителни компоненти, което оказва влияние и върху здравословното ни състояние. 

Прекомерната консумация на храни като месо, яйца, пълномаслени млечни продукти и подобни, богати на протеини, могат да повишат нивата на кръвното налягане, влошаване здравето на сърдечно-съдовата система, поява на възпаления и др. може да се създадат благоприятни условия и за развитието на проблеми, увреждащи функцията на бъбреците. Приетите протеини преминават филтриране през бъбреците, което при по-голямо консумирано количество може да утежни работата на органите. По този начин се затруднява и изхвърлянето на токсините и отпадъчните елементи от тялото. 

Кое индикира за недостиг на протеини в тялото ви

Протеините са сред важните макронутриенти, които ежедневно трябва да набавяме на организма си за правилното му функциониране и зареждан...

Ако се стремите към балансиран и здравословен начин на живот, както и ако искате да отслабнете трайно и здравословно, е задължителна консултацията със специалист, лекар или диетолог. Те ще ви дадат добри съвети и насоки, съобразени с вашето здравословно състояние и тегло. Освен това, за по-бързи ефекти и подобряване качеството на живот, е препоръчително да включите и някои активни дейности като например разходки в парка, джогинг, фитнес и др. няколко пъти седмично. 

Не се лишавайте от определени хранителни групи, когато се стараете да елиминирате излишните мазнини, защото в повечето случаи резултатите са краткотрайни и възвръщаме предишното си тегло. В резултат на което сме психически и физически неудовлетворени, разочаровани и губим надежда. Това нанася трайни вреди на само върху организма ни, но и върху нашето тяло, като в по-сериозните случаи се развиват и определени здравословни проблеми, които ни застрашават и са рискови.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Изследователи: Използването на белина е свързано с по-голям риск от смъртоносно белодробно заболяване

Има ли безценно цвете и кои са най-скъпите цветя в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com