Какво ще се случи с нас, ако ядем повечко КАСИС

3192
Какво ще се случи с нас, ако ядем повечко КАСИС
Снимка: S. Hermann&F. Richter / Pixabay

Касисът е един от най-полезните и богати на витамини горски плодове, които могат да въздействат благоприятно на различни аспекти от нашето здраве. Плодът е познат с това, че снабдява организма ни с енергия, както и го подсилва при грип и настинка. Но освен тези свойства, касисът притежава още няколко, които е добре да знаем и да си набавим възможно най-бързо свеж и пресен продукт:

Полезни свойства на касиса

Кой плод съдържа най много витамини?

Всеки е чувал за плодното растение касис. То е известно още като „френско грозде”. Плодовете на растението се отличават от...

Освен гореспоменатите ползи, касисът е известен и с това, че подсилва зрението ни. Плодът е богат на витамин А, който има именно такова свойство. Ако работата ви е свързана с дълго стоене пред компютъра, задължително хапвайте касис поне няколко дни в седмицата.

В състава на касиса откриваме и добри количества витамин С, които спомагат за укрепване на имунната ни система и поддържане на добро здраве. Благодарение на това консумацията на касис намалява и негативните ефекти от грипове, настинки и др. заболявания.

Касисът е полезен и за здравето на сърцето ни – флавоноидите в състава му участват в понижаването на лошия холестерол в кръвта и балансирането на нормалните му нива. По този начин притокът на кръв към сърцето е по-добър и се намалява риска от развитието на болести, свързани със сърдечно-съдовата система.
По нашите територии можем да открием няколко вида касис, които се различават по вкуса си – има кисел сорт, по-сладък или сладко-кисел такъв. Киселият му вкус се дължи на една съставка, която превръща плода в отличен и предпочитан антиоксидант. Както знаем, антиоксидантите се борят със свободните радикали в организма ни и понижават риска от образуването на ракови клетки и заболявания. 

Плодът е много подходящ и за хора, които са на режим и се стремят да елиминират излишните мазнини, тъй като касисът е богат на танини, а и горските плодове са и сред най-нискокалоричните. Танините в състава му спомагат и за успокояване на възпаленията и инфекциите, появили се в коремната област.
Направете си домашен сок от каксис с други полезни плодове, или консумирайте суров пресен плод, за да се погрижите за зрението и цялостното си здраве. Касисът е и отлична добавка към редица закуски, например може да го включите в овесената си каша, протеинови палачинки, десерт след солена закуска и т.н. 

6 причини защо касисът е наистина много полезен

Забравете скъпите супер плодове като годжи бери, асаи и др. Касисът съдържа достатъчно хранителни вещества и антиоксиданти, за да си съ...

В комбинация с балансирано хранене, спортуване и качествен сън, хапването на полезни плодове като касиса значително ще понижи различни рискове, свързани със здравословното ви състояние. Погрижете се за себе си, изберете природата и истинските храни! 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com