Какво ще се случи с тялото ви, ако изпиете бутилка вино?

8599
Какво ще се случи с тялото ви, ако изпиете бутилка вино?
Снимка: iStock

Ако сте сред любителите на виното, със сигурност може да изброите куп оправдания за изпитата бутилка преди седмица или миналата вечер – празнуване на повишение в работата, събиране с приятели и т.н. 
Но какво всъщност се случва с тялото ви, след като изпиете 1 бутилка вино ( 750 мл), което се равнява на 5 дози. 

1.  Увеличава се приемът на захар и течни калории

С консумацията на чаша вино си набавяте около 123 калории, а с изпиването на цяла бутилка - 615 калории. Но не забравяйте да включите и калориите на сиренето и крекерите, които консумирате заедно с любимата си напитка. Една чаша шардоне от пет унции съдържа около 1,4 грама захар, според Министерството на земеделието на САЩ.

2. Кръвната ви захар може да се понижи

Алкохолът може да понижи нивата на кръвната захар, причинявайки слабост, виене на свят и сърцебиене. Когато черният ви дроб е зает с метаболизирането му, той произвежда по-малко глюкоза. Това може да доведе до спад в кръвната захар. Ето защо лекарите съветват диабетиците да следят кръвната си захар, когато консумират алкохол.

Ако изпиете бутилка вино в 22 часа, на тялото ви ще са необходими около 5 часа да го метаболизира.

3. Реакциите ви ще се забавят

Изпиването на бутилка вино ще наруши равновесието ви, дори когато стоите неподвижно. Освен това ще доведе до нарушаване на координацията ви и ще забави реакциите ви. Дори слухът ви ще се влоши и това може да ви постави в рискова ситуация.

4. Кръвното налягане и сърдечният ви ритъм ще се повишат

Прекомерната консумация на алкохол повишава както систоличното, така и на диастолното кръвно налягане. Освен това пулсът се повишава с около 15 удара в минута. Това може да увеличи риска от инсулт, установи проучването на Hypertension.

5. Изгарянето на мазнини ще спре напълно

Преработването на алкохола е приоритет за тялото. Това означава, чес  консумацията на бутилка вино процесът на изгарянето на мазнини ще спре за известно време. 

6. Апетитът ви ще се увеличи

Дори и да ядете сирене, докато консумирате вино, със сигурност след като приключите с пиенето, ще искате да хапнете още нещо. Това се дължи на активността на хипоталамуса и други области на мозъка, които регулират желанието за консумация на храна. Нещо повече, доказано е, че пиенето повишава чувствителността към миризмата на храна. 

7. Възможно е носът ви да се запуши

Сулфитите и хистамините във виното, особено тези в червеното вино, често провокират сърбеж и други алергични реакции. Дори чаша вино може да предизвика значителна алергична реакция, според учените от Американския колеж по алергии, астма и имунология. Консумацията на по-големи количества от тази напитка може да доведе до копривна треска, зачервяване и сърбеж на очите, а дори и до затруднено дишане.

Нямате тирбушон - няма проблем! Отворете ВИНОТО си така

Ето някои домашни трикове за отваряне на вино, ако нямате тирбушон под ръка. Бъдете изключително внимателни и избягвайте остри и опасни...

8. Сънят ви ще се влоши

Разбира се, консумацията на вино преди сън ще ви помогне да заспите по-бързо, но това не означава, че сънят ви ще бъде пълноценен.

Проучване на финландски изследователи за JMIR Mental Health, в което са изследвани повече от 4000 души, стига до извода, че сънят се влошава при тези, които консумират алкохол. Въпреки че алкохолът има успокояващ ефект, той не трае дълго. Тъй като тялото ни го метаболизира за определен период, след като го преработи напълно, ефектът от него може да изчезне. Това означава, че ще се събудите точно в момента, в който вероятно ще ви се иска да спите още. 

 Ако вече имате проблеми със съня, може би е по-добре да се откажете от виното.

9. Проблеми с храносмилателния тракт

Почистете петната от ВИНО така!

Вдигнете чаша за тези лесни и ефективни методи за премахване на петна, без да се притеснявате от разливане. Какво е първото нещо, коет...

Консумацията на големи количества вино може да причини диария. Факт е, че в малки количества то е полезно за храносмилането.

10. Мозъчната дейност се забавя 

Пиенето на алкохол повишава активността на GABA - мозъчен невротрансмитер. Това води до забавяне на мозъчната активност.

Хората, които пият прекомерно, са изложени на риск от развитие на дизартрия ( медицински термин за трудно произнасяне на думи ). С течение на времето това увреждане на мозъка може да стане хронично.

Важно: Статията е с информативна цел и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко дълго могат да се съхраняват боядисаните яйца

Пожелания за Гергьовден

Гергьовден 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com