Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете всеки ден чия

5373
Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете всеки ден чия
Снимка: iStock

Семената от чия са едни от най-полезните за нашия организъм. Те са източник на фибри, много витамини и минерали, сред които са калий, манган и фосфор, витамини от групата В и цинк. Семената се отличават със свеж ментов аромат, което ги прави много подходящи за добавяне към различни ястия. С консумацията на чия набавяме много от необходимите за организма ни фибри, полезни мазнини и  протеини, а така го предпазваме от сърдечно-съдови заболявания, високи нива на холестерол и дори от някои видове рак.  Освен това чията помага и при много други здравословни проблеми. Кои са те?

Високите нива на холестерол в кръвта, водят до появата на много други здравословни проблеми, като високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, запушване на артериите и други.  Чията е продукт, който има способността да балансира нивата на липидите в кръвта, а съдържащите се в нея фибри, антиоксиданти и омега-3 мастни киселини спомагат за поддържане нивата на холестерола в норма.

Защо НЕ трябва да прекалявате с популярната вода от чия

Отслабването винаги е процес, който изисква търпение и силна воля. Много хора обаче се отказват твърде бързо и предпочитат да спазват с...

Чията съдържа и алфа-линоленова киселина, която е една от омега-3 мастните киселини, съдържащи се предимно в рибата. В едно с протеините, минералите и полезните мазнини, тя благоприятства доброто състояние на сърцето, потиска апетита и действа много добре на сърдечно-съдовата ни система.

Напредването на възрастта, хормоналните промени и  начина на живот, оказват влияние и върху състоянието на костите. Костното вещество намалява, а оттам намалява и тяхната плътност, а това е предпоставка за развитието на остеопороза. Според редица изследвания консумацията на чия може да стимулира производството на костно вещество и да предотврати  появата на това заболяване.

Човешкия организъм всеки ден се бори с някакъв вид клетъчно възпаление, причинено от стрес, замърсена околна среда, неправилно хранене или други вредни навици. Ето защо, ежедневната консумация на чия е много полезна, заради  съдържащите се в нея мед, цинк, антиоксиданти и омега-3 мастни киселини. Всички те ще помогнат на организма ви да се справи по-бързо и по-лесно с възпалителните процеси в клетките и тъканите. 

Чията може да ви помогне да се преборите и с наднорменото тегло и нивата на кръвната захар.  Това е така, защото тя е с много нисък гликемичен индекс, и съдържа много и полезни протеини и мазнини. Ето защо тя е идеалната добавка в менюто на тези, които страдат от затлъстяване, метаболен синдром или диабет тип-2.

5 супер храни, от които можем да си набавим калций

Млечните продукти  са богати източници на калии. Но не всички могат да ги консумират, поради факта, че е възможно да имат непоноси...

При всички случаи, редовната консумация на чия, ще подобри здравословното ви състояние, ще нормализира нивата на холестерола и кръвното налягане и ще ви избави от излишните килограми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

3 май 2024 - какво не трябва да се прави на този ден, за да НЕ плачете 40 дни след това

Ходи ли се на гробища на Великден?

Разпети петък 2024 - какво НЕ трябва да се прави днес

Разпети петък е! Кажете тази молитва днес

Стихотворение за 3 май 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 3 май 2024

Таро хороскоп за 3 май 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Съпруг в депресия: 7 съвета как да му помогнете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com